Vesti11.04.2022. 08:04

Mesta ima za više od 13 hiljada mališana: Upis u vrtiće počinje danas i traje do 13. maja, najviše mesta na Novom Beogradu

Podnošenje prijava za upis dece u predškolske ustanove počinje danas i trajaće do 13. maja.

U beogradskim vrtićima ima 13.955 mesta, od kojih 5.917 u jaslama, 2.739 u vrtićima, 696 u celodnevnom pripremnom predškolskom programu, 4.570 u četvoročasovnom prijemnom predškolskom programu i u razvojnim grupama 33. Najviše mališana biće upisano u PU “11. april” na Novom Beogradu – 1.533, a najmanje u PU “Naša radost” u Sopotu – 350. Roditelji i staratelji će i ove godine konkurisati putem usluge “e-Vrtić” na portalu “e-Uprave”.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, očekuje se dodatno proširenje kapaciteta zbog završetka izgradnje novih vrtića – na Čukarici, Bežanijskoj kosi, u Zemunu, na Zvezdari i u Obrenovcu… Krajnji cilj je ukidanje liste čekanja za upis u državne vrtiće. On je istakao da za konkurisanje nije potrebna nikakva dokumentacija, te da je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uvek na raspolaganju onima kojima je pomoć potrebna pri konkurisanju.

– Ono što je bitno, a što se često smetne s uma je da je za vrtiće moguće konkurisati tokom cele godine, ne samo za vreme konkursa – istakao je Gak.

– Konkurs je roditeljima bitan jedino zbog činjenice da je tada najviše slobodnih mesta u ponudi. Najveći pritisak je kao i prethodnih godina u najmnogoljudnijim oštinama, pre svega na Novom Beogradu, Paliluli, Voždovcu… U narednom periodu ćemo raditi na upisivanju svih mališana kako bi listu čekanja sveli na minimum.

Grad nastavlja da subveniconiše 80 odsto ekonomske cene boravka oko 58.000 mališana u državnim i 22.000 dece u privatnim predškolskim ustanovama. Tako roditelji čija deca idu u državne predškolske ustanove mesečno plaćaju 5.617 dinara, a ostatak do 28.085 dinara, kolika je ekonomska cena, izdvaja se iz gradske kase. Isti iznos se uplaćuje i roditeljima, čija deca su upisana u privatna obdaništa, uz prethodno izdatu odbijenicu da nije bilo mesta u državnom vrtiću.

KALENDAR

6. jun – objavljivanje preliminarnih lista upisane dece

6.  do 15. juna – podnošenje žalbi do 24. juna – razmatranje prigovora i objavljivanje konačne liste.

 

Izvor vesti: Srbija Danas