Vesti26.10.2021. 12:55

Aleksa je genijalac koji ostaje u svojoj Srbiji: Studira dva fakulteta, a fizikom je pokorio svet

Za razliku od prethodnih godina, manji broj maturanata Matematičke gimnazije nastavlja školovanje u inostranstvu, prvenstveno zbog pandemije. Među onima koji su se opredelili da ostanu u Beogradu jeste i Aleksa Madžarević. Upisao je dva fakulteta – Elektrotehnički i Mašinski, jer ga interesuje pre svega fizika i njena praktična primena.

Takmičio se još od četvrtog razreda osnovne škole. Zato je, kaže, potpuno prirodno bilo da završi i sedmi i osmi razred pri Matematičkoj gimnaziji, i tu dalje nastavi školovanje i takmičenja.

-Bilo je puno takmičenja. Ja sam se uglavnom takmičio iz fizike, jer više volim fiziku nego matematiku generalno. Iz matematike sam se možda takmičio do prvog – drugog razreda, a onda je nekako fizika prevagnula. I shvatio sam da treba da se fokusiram samo za jednu oblast i biću uspešniji prosto – kaže brucoš Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksa Madžarević.

Aleksa Madžarević

Foto: RTS/PrintScreen

Od nadmetanja ga više interesuje primenjena nauka.

-Takmičio sam se iz matematičkog modeliranja u Rusiji, gde je baš to primenjena nauka i primenjena fizika i tu sam osvojio prvo mesto u svim disciplinama generalno- objašnjava Madžarević.

Priznanja iz fizike oslobodila su ga prijemnog na Elektrotehničkom fakultetu, ali je na Mašinskom polagao matematiku.

-Mislim da ću uspeti. Želeo bih da upišem master u inostranstvu, na nekom od najprestižnijih univerziteta u svetu. Zato su mi potrebne prakse, to ću raditi preko leta, a onda kad upišem studije master u inostranstvu, nadam se da pokrenem neki svoj start ap i da imam neku svoju firmu eventualno- objašnjava Madžarević.

Oprobao se i kao voditelj u emisijama Matematičke gimnazije. Iskustvo je, kaže, potpuno drugačije. Dosta je naučio od svojih sagovornika, a sa timom koji je radio emisije druži se i danas.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS