Vesti31.10.2021. 12:13

Ako je roditelj zaražen, ide li dete na nastavu: Spisak detaljnih korona pravila koja važe u školama

O produžetku jesenjeg raspusta odlučivaće se na sledećoj sednici Kriznog štaba. Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je da je svaka škola obavezna da ima određeni prostor za izolaciju i, ukoliko učenik ima temperaturu, šalje se u tu sobu. Pašić je razjasnio i situaciju u kojoj je jedan roditelj zaražen koronavirusom, da li dete ide u školu ili ne.

Ministarstvo prosvete saopštilo je da se od ponedeljka kombinovani model nastave primenjuje u srednjim školama u Velikom Gradištu, Vrnjačkoj Banji, Beogradu, Kuli, Nišu i Šapcu. Zvanično je oko 5.000 školaraca zaraženo, a o produžetku jesenjeg raspusta odlučivaće se na sledećoj sednici Kriznog štaba.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić rekao je, gostujući u Beogradskoj hronici, da semafor model radi – to je Tim za škole.

-Imali smo priliku da nas je dr Kon zajedno sa ministrom posetio, to je bila 12. sednica Tima za škole- rekao je Pašić.

Što se tiče produženog raspusta, kaže da će sačekati Krizni štab.

škola

Foto: Shutterstock

-Taj produžen jesenji raspust je jedan od paketa mera koji će se doneti na narednoj sednici Štaba, tako da je ideja da se ta tri dana još malo rastereti ceo sistem- kaže on.

Profesori i đaci nisu sigurni kada da nose maske u školi

-Na terenu smo svaki dan, prethodnih deset dana obišao sam 46 lokalnih samouprava, 10 upravih okruga, razgovarao sa više o 450 direktora, želimo da vidimo da li znaju, koji su im izazovi- kaže Pašić.

Pašić ističe da je stručnim uputstvima definisano sve, preporuke su donete 24. avgusta. Prema njegovim rečima, jedina promena odnosi se na zaposlene vakcinisane.

Na početku školske godine vakcinisani zaposleni nisu bili obavezni da nose masku. Međutim, doneta je odluka početkom septembra, to je bila prva ili druga sednica Tima da zaposleni obavezno nose maske, objasnio je Pašić.

Odgovarajući na pitanje ko kontroliše nošenje maski, Pašić kaže da su to direktor i ostali zaposleni koji su odgovorni u celokupnom sistemu. Što se tiče učenika, oni imaju mogućnost da kada uđu na čas nose masku, kada ne pričaju da spuste masku.

Za neke učenike dovoljno je mišljenje pedijatra koji poznaje dete pa može da mu da dokument ili vrstu opravdanja za to nenošenje maske, onda škola preduzima neke druge mere, obezbeđuje distancu.

Šta ako učenik odbija da nosi masku na času ili nastavnik u zbornici

Pašić objašnjava da je direktor odgovoran za to, prijavljuje sanitarnoj inspekciji, ona izlazi na teren, Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti je definisao i kazne: za privatno lice je 300.000, za odgovorno 30.000 za fizičko lice 5.000 dinara.

Učenik se pošalje kod direktora.

Odgovarajući na pitanje šta se dešava ako dete ima simptome i curi mu nos, Pašić kaže da većina škola ima toplomere – ako je temperatura povišena, učenik se šalje u sobu za izolaciju. Prema njegovim rečima, svaka škola je obavezna da ima određeni prostor.

škola

Foto: Shutterstock

Ako nema temperaturu, a curi nos, možda je neka alergija, dodaje pomoćnik ministra i podseća da je u septembru bilo dosta reakcija, pozove se i roditelj.

Roditelj je pozitivan – da li dete da ide u školu ili ne

Za to pitanje su, kako kaže pomoćnik ministra, nadležni epidemiolozi iz Gradskog zavoda za javno zdravlje. Škole zovu Gradski zavod za javno zdravlje ili “Batut” i dobijaju instrukcije od epidemiologa, oni znaju proceduru. Neophodna je komunikacija škole i instituta.

Ako se desio slučaj da je neko bio pozitivan – ko je vakcinisan on nastavlja dalju aktivnost, ako je preležao poslednja tri meseca, nastavlja normalnu aktivnost, ako je dete u pitanju dobiće mišljenje nadležnog epidemiologa, koji je zadužen za komunikaciju, podseća Pašić.

Nastavnici pretrpani poslom

Pašić kaže da su direktorima date smernice da naprave zajedničku bazu, za sve direktore.

-Gde imate kolege koji su u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, kolege koji su već radili kao zamena, imate kolege koji imaju nepunu normu, koji su biografije ostavljali u školi, kolege apsolvente, kolege iz samih škola – šest časova može da menja i da mu to bude plaćeno- podvukao je Pašić.

Pašić je rekao da lokalna samouprava nabavlja dezinfekciona sredstva.

-Nismo dobili odgovor da neko nema sredstva, ako ima problema – javiti se Ministarstvu- kaže pomoćnik ministra.

Odgovarajući na pitanje koliko ocena deca treba da imaju do kraja polugodišta, Pašić kaže četiri ako su dva i više časa, ako je jedan čas – dve ocene.

-Ako su ugroženi bezbednost ili zdravlje učenika i zaposlenih, moguće je i manje ocena- zaključio je Pašić.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS