Vesti16.03.2022. 12:46

Za ponos: Institutu društvenih nauka dobio status od nacionalnog značaja

Institut društvenih nauka u Beogradu dobio je status instituta od nacionalnog značaja i to je prvi put da je nacionalni značaj dodeljen institutu iz društvenih i humanističkih nauka.

Resorni ministar Branko Ružić, koji je posetio danas institut, rekao je da je ta ustanova ispunila sve kriterijume koji vode ka vrhunskoj nauci.

– Rad Instituta počiva na radu njegovih centara koji se bave svim društvenim izazovima koje svaka država prepoznaje kao svoje prioritete. Strategija naučnog i tehnološkog razvoja države, kao jedan od strateških ciljeva, prepoznaje negovanje nacionalnog identiteta i unapređenje donošenja državnih odluka, u čemu kao i do sada očekujemo odličnu saradnju sa Institutom društvenih nauka i još veće prisustvo u kreiranju javnih politika – poručio je Ružić novinarima.

On je istakao da je cilj da se osnaže istraživanja koja će doneti ekonomski i društveni rast, te nova radna mesta.

Nadam se da će primer napretka i rada Instituta društvenih nauka podstaći druge institute koji imaju i odlican kadar i veliki potencijal – rekao je Ružić.

On je podsetio da je otvoren poziv Fonda za nauku “Identiteti”, koji je prvi put namenjen isključivo društvenim i humanističkim naukama.

Ružić je naveo i da je u toku konkurs Ministarstva za prijem mladih talentovanih istraživača, studenata doktorskih studija i njihovo uključivanje u naučno-istraživački rad.

U toku je reforma sistema nauke u Srbiji – poručio je ministar.

Direktor Instituta društvenih nauka Goran Bašić rekao je da novi status instituta uspeh generacija istraživača u 65 godina dugoj tradiciji.

Istraživači su u proteklih deset godina objavili više od 1.000 naučnih radova.

Bašić je rekao da je 56 naučnika zaposleno u institutu, od kojih su 44 doktori nauka.

– Veoma smo ponosni i na naše mlade istraživače, kojih je trenutno 12 i oni su na doktorskim studijama. Nadamo se da ćemo ih uskoro, zahvaljujući pozivu Ministarstva za zapošljavanje mladih talentovanih naučnika, zaposliti još nekoliko vrlo brzo – rekao je Bašić.

Iz Instituta društvenih nauka proizišla su još dva instituta – Institut za filozofiju i društvenu teoriju 1992. godine i Institut za savremenu istoriju 1969. godine.

Izvor vesti: Tanjug