Vesti03.12.2021. 10:21

Alarmantno stanje u komšiluku: Svake godine više od 100 đaka prvaka ponovi razred

Pre sedam godina prvi razred je palo 213 učenika, tri godine kasnije 161 učenik, a prošle godine, u pandemiji, čak 129.

-Zabrinjavajuće je da ijedno dete padne razred. Obrazovanje je od ogromnog značaja za uspeh u životu, pa i za zdravlje- kaže prof. Gordana Kuterovac sa Odseka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Oni koji godinama rade u nižim razredima, kažu, upozoravaju na problem, ali, nažalost, niko ne sluša.

U prva dva razreda ne bi trebalo da bude ocena

Učiteljica Ivana Bašić iz OŠ Opuzen smatra da u prva dva razreda ne bi trebalo da bude brojčanih ocena. Na ovaj način bi, dodaje, učenici mogli da steknu radne navike i da se prilagode školi, a nastavnici sistematski da prate napredovanje učenika.

-Imamo ceo stručni tim i školskog lekara za upis deteta u 1. razred. Imamo učiteljicu koja je glavni krivac za pad razreda, a zapravo cela grupa treba da odluči da li je dete spremno za 2. razred ili ne- kaže Sandra Vuk, učiteljica Područne škole Kerestinec.

učenik

Foto: Shutterstock

Ove godine prvi put prvačiće ima Snježana Komarčić iz zagrebačke škole u ​​Središću. Ona smatra da je detetu najvažnije da oseti “da nije samo u ovoj priči i da ima podršku, da nije neuspešno i manje vredno jer mu nešto ne ide”.

20.000 neopravdanih izostanaka prvaka

Svi sagovornici HRT-a slažu se da danas svaka škola mora imati psihologa, pedagoga i defektologa. U prilog tome govori još jedan zabrinjavajući podatak – da svake godine učenici prvog razreda imaju više od milion časova izostanaka, od kojih je oko 20.000 neopravdanih.

Izvor vesti: Srbija Danas/HRT