Vesti22.09.2021. 12:25

STUDENTI ĆE DRŽATI ČASOVE UČENICIMA? Manjak profesora zbog korone, sve teže naći zamenu za ove predmete

Studenti će držati nastavu srednjoškolcima jer se sve više profesora zaražava koronom, pa neće imati ko da predaje đacima, upozorava Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

On objašnjava da je u proseku u svakoj srednjoj školi u Srbiji zaraženo po deset odsto profesora, što dovodi do toga da trenutno psiholozi, pedagozi i zamenici direktora drže časove.

– Svaki dan nam bar jedan nastavnik ode na bolovanje zbog korone i ako se nastavi ovako, apsolventi će morati da drže nastavu. Zaposleni u školama ovih dana na radno mesto, odnosno u školu, dolaze sa velikom zebnjom i strahom. Prva informacija koju čuju ujutru u zbornici je da je tog dana veliki broj kolega zaražen koronavirusom – kaže Antić.

Antić upozorava da je zbog ovakve situacije izuzetno teško organizovati nastavu, ali da ni onlajn nastava nije rešenje, jer se pokazalo da deca kod kuće ne uspevaju da nastavu prate kvalitetno, kako to čine u učionicama.

– Teško je naći zamenu za nastavnike, jer i oni moraju da rade druge pripreme za časove, a i ne isplati im se da dolaze na 15 dana. Najteže je naći zamenu za fiziku, hemiju i matematiku. Doduše, profesori i duže izostaju od te dve nedelje, jer se nekima zakomplikuje bolest, dobijaju upalu pluća i završavaju u bolnicama. Postoji predlog da i studenti, apsolventi, dolaze kao zamene, što će njima biti odlična praksa, a đaci će uspeti nešto i da nauče – dodaje je Antić.

Izvor vesti: Informer