Vesti22.09.2021. 12:08

DA LI ĆE BITI EKSKURZIJA NA JESEN? Deca željna putovanja, a situacija sa koronom daje loše prognoze

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuke, ali su odluke ostavljene svakoj školi pojedinačno, a kako se situacija sa korona virusom menja iz dana u dan, direktori još razmišljaju šta da rade i kako da svi budu zadovoljni.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA) tvrdi da se ekskurzije po modelu koji preporučuje Ministarstvo prosvete teško mogu realizovati, ali i da trenutno skoro i da nema zainteresovanih.

– Sa jedne strane, roditelji svesni trenutne epidemiološke situacije ni ne žele da puste decu da putuju bez obzira da li je destinacija u zelenoj ili nekoj drugoj zoni. Čim mi treba da proveravamo kakva je epidemiološka situacija i da radimo testiranja znači da postoji određeni rizik. Može biti bolja ili gora, a to je znak za roditelje da, bar za sada, ne puštaju svoju decu. Sa druge strane, preporuku Ministarstva da na ekskurzije mogu da idu učenici škola iz gradova u kojima je zeleni model nastave u iste takve gradove je teško realizovati. Za takve ekskurzije je potrebno vreme, a situacija se menja iz dana u dan, tako da skoro svi odustaju od toga – kaže Seničić.

Čeka se proleće?

U prilog tome, kako dodaje, ide i činjenica da je realizovano svega 15 odsto zamenskih putovanja koja su bila odložena zbog epidemije.

– Prošle godine imali smo dosta nerealizovanih ekskurzija koje su se, sa poboljšanjem epidemiološke situacije, mogle sprovesti tokom proleća, ali to nije bilo dozvoljeno. Tako nam je za školarce ostala jesen što po svemu sudeći isto neće biti realizovano, već ćemo čekati proleće. Sada je veliki problem agencijama da vrate novac za uplaćene aranžmane. Većina je uspela da izvrši povraćaj novca učenicima koji su završili školovanje, odnosno bivšim osmacima i maturantima srednjoškolcima. Međutim, veliki je problem sa ostalima jer se većina novca nalazi u rezervisanim hotelima koji su takođe loše poslovali, pa nisu u stanju da izvrše povrat novca.

ekskurzija

Foto: Srbija Danas

Aleksandar Markov predsednik Foruma beogradskih gimnazija, inače natavnik iz Osme breogradske gimnazije, kaže da njegova škola neće ići na ekskurziju ove jeseni, ali da je u nekom neformalnom razgovoru sa drugim kolegama došao do informacija da će pola gimnazija iz prestonice ići na putovanja početkom oktobra.

– Situacija je promenljiva od škole do škole. Neki su već zakazali putovanja početkom oktobra, drugi nisu ni razmišljali o tome. Ostavljeno je školama da li su spremne da preduzmu taj rizik. Mi čekamo proleće pa ćemo odlučiti, putovanja će biti tada ili ga neće ni biti.

Tu postoje problemi jer je situacija promenljiva na dnevnom nivou, nešto što je sada u zelenoj zoni, lako može da pređe u crvenu. Iskreno ne razumem direktore škola koji se upuštaju u takvu situaciju, prioritet bi trebalo da bude nastava. Ekskurzije se zakazuju unapred, raspisuje se i javna nabavka, a ne možete da menjate destinaciju bez druge javne nabavke – izjavio je Markov.

Zelene zone

Vukašin Lazović, predsednik Aktiva srednjih škola Novog Sada kaže da su obavešteni da izlete u prirodu i ekskurzije organizuju samo ako su gradovi iz koje dolaze škole u zelenoj zoni, kao i da je planirano putovanje takođe u zelenu zonu. Novi Sad je još uvek u zelenoj zoni, ali opcije za jesenja putovanja polako otpadaju.

– Hteli smo da drugi i treći razred idu u Golubac i Kladovo na jesen, ali to sad nije zelena zona. Ako se situacija unormali, ići ćemo. Deca su se jako uželela putovanja i oni bi sada išli bilo gde. Ipak, kako sada stvari stoje, iako je Novi Sad u zelenoj zoni, verovatniji je scenario da jesenja putovanja premestimo za proleće. Šta će biti sa maturskim ekskurzijama voleo bih da neko može da prognozira. Ako se situacija poboljša, nadamo se putu u Italiju, Francusku ili Španiju – rekao je Lazović.

Izvor vesti: Blic