Vesti22.09.2021. 09:54

NOVA MERA ZA ŠKOLARCE: Prvaci će zbog kovida takođe ići na onlajn i kombinovanu nastavu u ovim slučajevima

Mere za prelazak na onlajn i kombinovanu nastavu, koje su do sada važile za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za srednjoškolce, ubuduće će važiti i za najmlađe školarce, potvrđeno je u Ministarstvu prosvete.

To znači da će prvaci, drugaci, trećaci i četvrtaci morati da uče od kuće u sledećim slučajevima:

  • Ako se u odeljenju koje ima 17 i više učenika dvoje zaraze koronom to odeljenje se deli na dve grupe i prelazi na kombinovanu nastavu 14 dana.
  • Ako se potom u nekoj od ovih grupa još troje đaka zarazi koronom onda samo ta grupa prelazi na onlajn nastavu na 10 dana.
onlajn nastava

Foto: Profimedia

Za odeljenja koja imaju do 16 đaka situacija je sledeća: ukoliko bude troje pozitivnih na kovid-19 to odeljenje prelazi na onlajn nastavu.

U Ministarstvu prosvete su naveli da će se nove mere odnositi na sve razrede.

– Sve navedeno u odluci Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, primenjuje se u oba ciklusa obrazovanja i vaspitanja – kažu u Ministarstvu.

Roditelji, inače, u ovoj školskoj godini više nemaju mogućnost izbora da li će decu da šalju u školske klupe ili ne već učenje onlajn mogu da zatraže samo na osnovu preporuke lekara.

Do sada je model kombinovane nastave i nastave onlajn, podsetimo, važio za starije osnovce i za sve srednjoškolce. Prethodne školske godine mlađi osnovci išli su na nastavu svaki dan.

 

Izvor vesti: Srbija danas/Telegraf