Vesti21.09.2021. 03:56

POSLEDNJI TRENUCI ZA PRONALAZAK DOBROG STUDENTSKOG STANA: Gde se najviše isplati iznajmiti nekretninu?

Sa približavanjem prvog oktobra i početka nove univerzitetske godine jedno od glavnih pitanja koje okupira deo stanovništva koje spada u grupu roditelja odrasle dece je pronalaženje i rentiranje stana za period studija.

Iako se situacija sa koronavirusom menja na dnevnom nivou, a informacije o tome na koji način će ubuduće raditi obrazovne ustanove prate ove promene, to nije mnogo uticalo na dinamično tržište nekretnina za rentu u glavnom gradu, pokazuje istraživanje koje je sproveo Indomio.rs

Prema poslednjoj odluci, studenti Beogradskog Univerziteta pohađaće nastavu prema kombinovanom modelu primenjenom individualno na svaki fakultet prema specifičnim potrebama, te će u skladu sa tim, beogradski studenti neminovno morati da žive barem delimično na teritoriji prestonice.

indeks

Kada pričamo o stanju na tržištu nekretnina, prema istraživanju koji je sproveo Indomio (www.indomio.rs) tokom avgusta, tradicionalno najpopularnije opštine za koje su studenti zainteresovani su upravo one u centru grada (opština Stari Grad, opština Vračar), ali i Voždovac, Novi Beograd i delovi opštine Savski Venac. Nesigurna situacija sa nastavkom modela školovanja nije previše uticala na samo tržište, pa dinamika funkcioniše po sličnom principu kao i prethodnih godina, te je aktivnost rentiranja stanova pojačana već od sredine avgusta i traje i dalje.

Tokom ove godine, za iznajmljivanje stana potrebno izdvojiti od prosečnih 6.47e/m2 na Voždovcu do prosečnih 8.33e/m2 na Starom Gradu.

Cene kvadrata stanova za rentu u Beogradu nisu pretrpele veće promene u odnosu na 2020.godinu, pa je tako zabeležen porast cena na Novom Beogradu i Vračaru, dok su na drugim opštinama prosečne cene ostale vrlo slične onima u prvoj pandemijskoj godini.

U zavisnosti od toga da li se studenti opredeljuju za samostalni ili cimerski život, odnosno manje ili veće stanove, okvirne cene nekretnina za izdavanje u atraktivnim opštinama za studente u Beogradu se kreću od 270e za garsonjere i jednosobne stanove i od 450-500e za veće i prostranije stanove.

zgrada

Foto: Profimedia/ilustracija

Govoreći o drugim univerzitetskim gradovima u Srbiji, sa fokusom na Novi Sad i Kragujevac, tu je situacija dosta drugačija: kako lokacija nije primarni kriterijum pri izboru jer su gradovi manji i ritam života sporiji i drugačije organizovan, studenti na raspolaganju imaju više stanova koji bi se uklopili u finansijske okvire, a cene najma po kvadratu u oba grada su značajno manje.

Pa tako, za iznajmljivanje stana u Novom Sadu potrebno je izdvojiti 6.25e/m2 gledano na nivou celog grada, dok je u Kragujevcu ta cena još niža – prosečnih 4.21e/m2.

Izvor vesti: Telegraf