Vesti21.09.2021. 02:10

Koliko je učenika obolelo od korona virusa? U ovim gradovima najkritičnije, da li će se svuda preći na kombinovani model?

Koliko je osnovaca i srednjoškolaca obolelo od virusa korona? U koliko škola je širenje zaraze onemogućilo realizaciju neposredne nastave za sve učenike i koliko je odeljenja u kojima đaci i nastavnici uče i rade po kombinovanom modelu ili isključivo onlajn? Nema odgovora na ova pitanja dok se epidemijska situacija u školama prati na dnevnom nivou, presek se pravi sredom i nema razloga da se o ovim podacima ne govori u javnosti, kako to umeju da objasne najodgovorniji za obrazovanje i javno zdravlje.

U poslednjem dopisu školama iz resornog ministarstva precizirali su da “pre donošenja odluke o tome kako će škole raditi na nivou lokalnih samouprava, razmatraju se opšta epidemijska situacija, podaci iz nadzora o obolevanju učenika i nastavnika kako i o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na rad isključivo onlajn”.

srednjoškolci

Foto: Profimedia

Prelazak na crveni režim rada, to jest na potpunu nastavu na daljinu, “u pojedinim lokalnim samoupravama u toku prethodne dve nedelje nije uticao na poboljšanje epidemijske situacije, a podaci ukazuju da su stope obolevanja kod učenika niže nego u opštoj populaciji”, navodi se u dopisu koji su kuće znanja dobile prošlog četvrtka.

Ipak, nadležni ni juče za javnost nisu mogli da preciziraju brojke zaraženih učenika i nastavnika svežije od onih koje su saopštili pre dve sedmice (4.200 đaka). U međuvremenu, povećali su „prag otpornosti” odeljenskih zajednica, to jest pravila prelaska odeljenja iz regularnog neki od atipičnih oblika rada. Da nisu, još drastičnije bi se povećao broj lokalnih samouprava u kojima škole ne funkcionišu optimalno, već u otežanim uslovima koje nameće pogoršanje epidemijskih pokazatelja.

Da je najkritičnije u Nišu i Ivanjici, kao i u školama u Zlatiborskom okrugu, rekao je juče Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, gostujući na nacionalnoj televiziji. Prema podacima koje je ministarstvo nadležno za obrazovni sistem saopštilo krajem prošle sedmice, od deset lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga samo u četiri opštine osnovne i srednje škole rade regularno. Istovremeno, u svim opštinama i gradovima Moravičkog i Podunavskog okruga školski sistem izmešten je iz okvira redovnog rada zbog pirenja korone.

nastavnica, učionica, školarci

Od ove nedelje, zbog pogoršanja epidemijskih pokazatelja, a odlukom Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, u devet lokalnih samouprava učenici sedmog i osmog razreda prešli su na kombinovani sistem. Takođe, u 45 lokalnih samouprava srednjoškolci od juče uče po kombinovanom modelu, dan u školi, dan onlajn, dok u Bajinoj Bašti, Užicu, Lebanu, Lajkovcu, Ivanjici, Ljigu, Beloj Palanci i Sremskoj Mitrovici srednje škole rade isključivo na daljinu.

Otuda se u više od trećine lokalnih samouprava zbog epidemijskih neprilika primenjuju kombinovani i onlajn modeli rada škola, ali Pašić napominje da “u dve trećine škola u Srbiji nema pozitivnih slučajeva, škole nisu mesto transmisije virusa, a Krizni štab se trudi da nađe najbolje rešenje da čenici u što većem broju nastavu pohađaju neposredno”.

– Poslednja istraživanja pokazuju da je 4,7 odsto mogća transimisija virusa između učenika, 16,7 odsto između nastavnika, a u porodičnom okruženju taj procenat je 71 posto.
Ministarstvo prosvete u saradnji sa svojim zaposlenima u obrazovanju i Ministarstvom zdravlja pravi najbolje modele, ali mora i okruženje da se ponaša odgvorno, da probamo da se vakvinišemo, da dostigenmo taj kolektivni imunitet. To nam je ključ uspeha – ukazao je Pašić i precizirao da je kod nas trenutno oko 53 posto vakcinisanih među zaposlenima u prosvetnom sistemu od visokog pbrazovanja do predškolstva.

dr Milan Pašić

Foto: Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine

Po novim pravilima o prelasku s regularnog na atipične modele rada regularnog na atipične modele rada odeljenja koja čini do 16 učenika nakon pojave tri obolela đaka prelaze isključivo na onlajn režim nastave i učenja u trajanju od 10 kalendarskih dana. Brojnija odeljenja sa 17 i više učenika, nakon pojave dva slučaja infekcije, dele se na dve grupe i nastavljaju rad po kombinovanom modelu nastave.

-Što se tiče kombinovanog modela, učenici koji nisu na nastavi u školi prate nastavu uživo i stvarno hvala svim nastavnicima koji su se potrudili da omoguće da se nastava prati od kuće u realnom vremenu – naglasio je Milan Pašić.

Ova nova pravila važe za sva odeljenja svih razreda, tvrde u resornom ministarstvu. Međutim, kombinovana nastava, prema uputstvima prosvetne vlasti, ne podrazumeva isti režim rada za osnovce od prvog do četvrtog razreda, pa i petog i šestog, za koje je predviđeno da đaci podeljeni u grupe nastavu imaju u školi, časove skraćene na 30 minuta i najviše do četiri časa dnevno. Kombinovani model za osnovce sedmog i osmog razreda znači da se đaci istog odeljenja podeljeni u dve grupe dan za danom smenjuju na časovima u školskoj učionici i onlajn.

Izvor vesti: Politika