Vesti30.07.2021. 07:37

OBRAZOVNI SISTEM U SRBIJI SVE JAČI I SAVREMENIJI: Od oktobra možete upisati master iz veštačke inteligencije

Od 1. oktobra na fakultetima u Srbiji počinju prvi studijski master programi iz oblasti veštačke inteligencije, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

U pitanju su Fakultet tehničkih nauka i Prirodno-matematički u Novom Sadu, Univerzitet u Kragujevcu i PMF u Nišu.

Državna sekretarka Ministarstva prosvete Marijana Dukić Mijatović rekla je da je to rezultat aktivnosti koje je resorno ministarstvo imalo tokom prošle godine, kada je raspisan javni poziv.

Krajnji rok je 24. septembar, navodi Dukić Mijatovićeva i naglašava da je osnovan i najmlađi institut u Srbiji za oblast veštačke inteligencije koji je počeo da radi u Novom Sadu.

– Mislimo da ćemo sa našim stručnjacima i mladima svi zajedno ostvariti veliki uspeh – rekla je državna sekretarka.

tinejdžeri srednjoškolsci

Foto: Profimedia/ilustracija

Od 1. oktobra na master iz oblasti veštačke inteligencije trebalo bi da bude upisano 25 studenata, od kojih će 20 biti na budžetu, kaže Radovanović.

– Ovaj program nastao je kao rezultat saradnje dva odseka našeg departmana, to su odsek za matematiku i informatiku i sadrrzi sveobuhvatan pregled veštačke inteligencije, počevši od matematičke osnove, tehnike i algoritama – objašnjava Radovanović.

Program će biti baziran i na oblast mašinskog učenja, koje je jedno od podoblasti veštačke inteligencije.

Radovanović naglašava da je najvažnija primena i za to su obezbeđeni posebni predmeti koji obrađuju primene u oblasti medicine, biologije, obrade zvučnih, to jest govornih signala…

– Sve to podrazumeva obaveznu stručnu praksu u kompanijama, gde će studenti moći da primene svoja znanja – ističe Radovanović.

Na pitanje kakav odziv očekuje, on kaže da su se studenti već raspitivali o samom programu, kada će početi i šta će sve obuhvatiti, uz ocenu da se svest o značaju veštačke inteligencije polako “budi”.

– Kako kod mlađih studenata tako i u kompanijama… I što se upisa tiče, neće biti problem popuniti kvotu – smatra Radovanović.

Izvor vesti: Srbija Danas/Tanjug