Vesti21.09.2021. 02:56

PADA INTERESOVANJE ZA DRŽAVNE FAKULTETE: Sve više mladih odlučuje se za privatne, mesta na Univerzitetu u Beogradu na pretek

Na fakultetima Univerziteta u Beogradu (UB) juče je počeo treći upisni rok. Ostalo je kupno 2.370 slobodnih mesta, a od toga je 1.155 budžetskih i 1.215 samofinansirajućih.

Prorektor za nastavu UB izrazio je očekivanja da će univerzitet sa trećim upisnim rokom doći do broja upisanih studenata koji je veći nego prošle godine. On je ranije za Tanjug rekao da je, ako se uzme u obzir nekoliko prethodnih godina, primetan trend pada broja upisanih studenata na Univerzitetu u Beogradu.

On je objasnio da je to posledica depopulacije jer su, kako kaže, generacije sve manje, a s druge strane privatni fakulteti odvlače deo studentske generacije.

tinejdžeri srednjoškolsci

Foto: Profimedia/ilustracija

– Postoji pad zainteresovanosti studenata za studijske programe koji su predviđeni za obrazovanje budućih nastavnika, tako da ako se pogledaju matematika, hemija i fizika, tu imamo najmanji broj upisanih na katedrama za nastavnička zanimanja, a slična situacija je i na Filološkom fakultetu – rekao je Bulat.

On je istakao i da je u prethodnom, drugom upisnom roku, odziv kandidata bio manji od očekivanog, kao i da je od 737 kandidata, 422 njih upisalo neki od fakulteta UB. Najveći broj brucoša izabrao je tehnološko-metalurške fakultete i medicinu na kojoj je ostalo 30 slobodnih mesta.

Posle prijava za treći upisni rok, već danas počinju prijemni ispiti na visokoškolskim ustanovama na kojima još uvek ima slobodnih mesta.

Upis na fakultete UB treba da bude završen do 1. oktobra. Tada bi trebalo da počne nastava, a prema odluci Senata Univerziteta u Beogradu ona će se izvoditi po kombinovanom modelu. To podrazumeva da će uprava svakog fakulteta imati mogućnost da odredi koji deo nastave će organizovati onlajn, a koji uživo, već prema svojim specifičnostima.

Ideju da se nastava odvija po kombinovanom modelu, slično kao i prošle akadamske godine, podržali su i predstavnici Studentskog parlamenta ali su apelovali da se što više predavanja i vežbi održava uživo.

Izvor vesti: Politika