Vesti28.02.2022. 09:27

Spremni testovi za probu male mature, poznato i kako će izgledati zadaci za završni ispit u junu

Do male mature ostala su još četiri meseca, a šansu da provere svoje znanje osmaci će imati 25. i 26. marta, kada je zakazana proba završnog ispita. U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kažu da su probni testovi već spremni, zapakovani i čuvaju se u sefu Zavoda.

Prema važećim procedurama testovi se štambaju na kraju prethodne školske godine i čuvaju do termina probnog ispita. On se organizuje kao verna simulacija procesa završnog ispita, da se učenici i nastavnici pripreme za procedure koje im predstoje u junu – vreme dolaska, potreban pribor, postupanje i pravila pre, u vreme i nakon završnog ispita, organizacija prostora i rada, uloge odeljenjskog starešine, dežurnih nastavnika, supervizora. 

Cilj probnog završnog ispita je i provera koliko su učenici u ovom trenutku spremni za završni ispit i na čemu treba raditi u narednom periodu.

U Zavodu kažu da su pripremljeni zadaci i za završni ispit u junu, da se trenutno obavlja prevod na jezike nacionalnih manjina. Štampanje testova počinje krajem marta.

Spremni zadaci za završni ispit u junu

Epidemija virusa korona već tri školske godine remeti regularnu nastavu u školama. Đake, ali i njihove roditelje, najviše brine kakvi će biti zadaci i da li će prosvetne vlasti imati u vidu tu okolnost pri izradi testova. Prošle godine testovi na završnom ispitu maksimalno su bili prilagođeni tim okolnostima. Direktor Zavoda Branislav Ranđelović kaže da će isto biti i ove godine.

  • Zadaci će biti apsolutno u istom stilu kao i prošle godine, u skladu sa važećim standardima. Odnos zatvorenih i otvorenih pitanja će biti približno isti kao i u junu 2021 – rekao je Ranđelović.

Prošlo godine na testovima iz srpskog, matematike i kombinovanom bilo je više zadataka na zaokruživanje, nego prethodnih godina. Tome je doprinela digitalizacija samog procesa pregledanja.

Ove godine 15 skening centara

Testove za malu maturu već dve godine priprema i štampa Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Tako će biti i ove godine. Od 2020. godine uvedeno je da deo testova pregleda softver i to zadatke koji su na zaokruživanje, dok na pitanja otvorenog tipa, na koje učenik mora da odgovori pregledaju nastavnici.

Digitalizacija pregledanja testova je uvedena kako bi se izbegle eventualne greške u bodovanju i maksimalno smanjila mogućnost da neko od učenika bude oštećen.

  • Za pregledanje zadataka, kao i ranijih godina, biće zadužen Fakultet organizacionih nauka iz Beograda, čiji softver naš obrazovni sistem koristi, i skening centri Ministarstva prosvete, u školama širom Srbije. Skening centara će ove godine, a u cilju decentralizacije i ubrzanja procesa, biti čak 15. Ova izmena trebalo bi da dovede do kraćeg perioda skeniranja i pregledanja, kao i do ranijeg termina objavljivanja krajnjih rezultata. Otvorene zadatke će pregledati odabrani nastavnici iz škola širom Srbije – naveo je Ranđelović.

Izmena kalendara

Zbog produženja školske godine za učenike osnovnih i srednjih škola za tri dana (umesto do 21. trajaće do 24. juna), biće pomereno i polaganje završnog ispita, te će mali maturanti testove iz srpskog, matematike i kombinovani polagati 27, 28. i 29. juna.

Što se tiče datuma polaganja prijemnih ispita za upis u specijalizovane srednje škole, oni se takođe neće menjati. Prijavljivanje za polaganje prijemnih ispita biće od 4. do 8. aprila. Prijemni ispiti za upis učenika u srednje škole za školsku 2022/2023. godinu biće organizovani u periodu od 13. do 22. maja za upis u bilingavla odeljenja,  baletske, muzičke škole, odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, fiziku, računarstvo i informatiku, scensku i audio-vizuelnu umetnost, geografiju i istoriju, biologiju i hemiju, filološke nauke, umetničke škole likovne oblasti i obrazovne profile u oblasti umetnosti.

Prijem sportske dokumentacije za kandidate za upis u odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za sport održaće se u subotu, 21. maja i ponedeljak, 23. maja, predviđeno je školskim kalendarom.

Produženje školske godine za tri dana odnosi se i na maturante, koji sa nastavom završavaju ranije od ostalih učenika. Za učenike osmog razreda drugo polugodište završava se 10. juna, za učenike  gimnazije 27. maja, a za maturante trogodišnjih i četvorogodišnjih srednjih stručnih škola 3. juna.

Izvor vesti: Srbija Danas/Euronews.rs