Vesti29.03.2022. 08:22

Detaljno uputstvo za upis u prvi razred: Oko 65.000 dece u septembru će prvi put sesti u školske klupe

Upis dece počinje 1. aprila i traje do 31. maja, a roditeljima je omogućeno da preko portala E-uprava zakažu terminu u željenoj osnovnoj školi i testiranje budućih prvaka

Oko 65.000 mališana u Srbiji ove godine će prvi put u septembru sesti u školske klupe. Upis dece počinje 1. aprila i traje do 31. maja, a roditeljima je omogućeno da na jednostavan način preko portala E-uprava zakažu termin u željenoj osnovnoj školi za upis i testiranje budućih prvaka.

Kurir roditeljima donosi detaljan vodič kako da budućeg učenika najlakše upišu u školu i šta je sve potrebno od dokumentacije.

U prvi razred osnovne škole upisuje se svako dete rođeno od 1. marta 2015. godine do 28. februara 2016. godine, dakle, dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. Deca moraju biti vakcinisana DT, OPV i MMR vakcinama, osim u slučaju da stručna komisija za pojedinačno dete ne donese drugačiju odluku.

– Roditeljima je omogućeno da na jednostavan način, preko portala E-uprave i usluge E-zakazivanje zakažu termin za testiranje deteta i upis u prvi razred osnovne škole. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi – kažu iz Ministarstva prosvete i dodaju:

Opada broj prvaka

Godina upisa Broj prvaka 1953. 120.000 2000. 85.226 2015. 68.740 2018. 65.510 2019. 63.371 2020. 66.000 2021. 66.864 2022. 65.000

– Roditeljima je na portalu E-uprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt-centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/735-0557, a operateri su dostupni radnim danima od 8 do 15 časova. Upis dece traje do 31. maja, s tim da škole mogu da vrše upis i posle tog datuma – objasnili su iz ministarstva.

Testiranje deteta obuhvata

Test emotivne zrelosti
Test socijalne zrelosti
Test intelektualne zrelosti

Sistematski pregled

Otorinolaringolog
Oftalmolog
Fizijatar
Logoped
Stomatolog
Laboratorijska analiza krvi i urina

Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija

Takođe, sistematski pregled je obavezan za svako dete koje se upisuje u prvi razred. On se obavlja kod pedijatra, koji na osnovu pregleda drugih specijalista određuje procenu zdravstvenog stanja deteta, i na osnovu toga izdaje potvrdu koja se prilaže prilikom upisa deteta u osnovnu školu.

Sve lako i elektronski

Dokumenta ne prilažu roditelji, već se ona školi dostavljaju po službenoj dužnosti:

Izvod iz matične knjige rođenih
Uverenje o pohađanju predškolskog programa
Dokaz o lekarskom pregledu deteta
Dokaz o prebivalištu roditelja
Za sve sistematske preglede uput izdaje pedijatar, kod kog se prvo odlazi, a potom i dolazi nakon završenih svih pregleda. Tada dete dobija vakcinu.

I privatnici rade sistematske

Cene od 6.900 do 7.500 dinara

Roditelji, u želji da izbegnu peripetije sa čekanjima i zakazivanjima pregleda kod specijalista, decu sve češće vode na sistematske preglede u privatne klinike. Cene se za kompletan pregled kod pedijatra, specijaliste ORL, fizijatra, oftalmologa, stomatologa i logopeda, uz urađene analize krvne slike i urina, kako saznajemo, kreću od 6.900 do 7.500 dinara.

Pošto je osnovno obrazovanje u Srbiji obavezno, za roditelje koji ne upišu dete u prvi razred kazna je do 5.000 do 100.000 dinara.

 

Izvor vesti: Kurir