Vesti05.04.2022. 05:04

Deca poginulih rudara u rudniku “Soko” dobiće pomoć pri daljem nastavku školovanja: Ministarstvo donelo odluku

Ministarstvo rudarstva i energetike će inicirati osnivanje posebnog fonda za školovanje 12 dece rudara stradalih u nesreći u rudniku “Soko” kod Sokobanje.

Ministarka Zorana Mihajlović je, gostujući na TV Hepi, rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni, saopštilo je ministarstvo.

– Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje – rekla je ministarka.

Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje, poručila je ona.

– Sve nadležne institucije – inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno. Rudnik Soko ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je metanski rudnik – istakla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica vlade je rekla da je potrebno napraviti plan koji od podzemnih rudnika treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

Najveća količina uglja iz rudnika Soko prodaje se EPS-u. To jeste kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita – navela je ona.

Država, dodaje, izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU Resavica i tamo radi više od 3.500 ljudi.

I naša obaveza je da o njima vodimo računa, jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice. Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije – rekla je Mihajlovićeva.

Izvor vesti: Tanjug