Vesti24.08.2021. 08:29

BLIŽI SE POČETAK ŠKOLSKE GODINE, A TE MUKE ZNAJU SAMO RODITELJI: Za opremanje školarca potrebna jedna prosečna plata u Srbiji

Iako se još ne zna kako će za nešto više od nedelju dana biti organizovana nastava – u školama ili onlajn, roditelji i đaci uveliko se pripremaju – kupuju udžbenike, pribor, odeću. Kako bi pomogli roditeljima pojedini gradovi prvacima daju besplatne udžbenike, Ruma i svim osnovcima, a Beograd ove godine prvi put i tablete učenicima od trećeg do šestog razreda.

Gužve u knjižarama pre školskog zvona najavljuju početak školske godine. Kupovina udžbenika i pribora za većinu roditelja je briga i opterećenje kućnog budžeta, a za decu radost.

Gužve u knjižarama pre školskog zvona najavljuju početak školske godine. Kupovina udžbenika i pribora za većinu roditelja je briga i opterećenje kućnog budžeta, a za decu radost.

– Radujem se početku školske godine i spremna sam za školu. Kupujem sveske, ranac koristim od prošle godine, a udženike dobijamo besplatne – kaže jedna učenica.

Za opremanje dva školarca porodica mora da izdvoji prosečnu platu, odnosno oko 65.000 dinara.

knjižara

Foto: Profimedia

– Roditelji i baka i deka moraju da odvoje da bi školovali decu. Deca moraju da se školuju. Ja imam još dva unuka, jedan je na fakultetu i mi smo se odrekli svega da dete bude čovek sutra – kaže jedna sagovornica.

Knjižare su dobro snabdevene, a cene i kvalitet različiti.

– Mi smo se trudili da cene ostanu iste, da im uz kupljeni ranac poklonimo pernicu i olovke, da pored popusta dobiju i poklon – ističe Jelena Tanić iz knjižare “Verdi”.

Svesni velikih troškova u gradskoj upravi kažu da će sa 10.000 dinara pomoći svim porodicama koje primaju dečji dodatak.

– Obezbeđuju se besplatni udžbenici i besplatna užina za treće dete u porodici i decu korisnika Centra za socijalni rad, osnovnoškolskog uzrasta. Tu imamo oko 500 korisnika besplatne užine i udžbenika – navodi Nadica Adamović, odeljenje dečje zaštite GU Pirot.

Ostaje samo nada da će đaci ponovo više vremena provoditi u školskim klupama nego pored kompjutera.

 

Izvor vesti: Srbija Danas