Vesti25.02.2022. 02:38

Ministar Ružić: Ministarstvo intenzivno radi na povećanju kapaciteta predškolskih ustanova

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zajedno sa gradonačelnikom Prokuplja Milanom Aranđelovićem danas je u tom gradu postavio kamen temeljac za izgradnju novog vrtića u koji će Vlada Srbije uložiti blizu 90 miliona dinara.Obraćajući se prisutnima, ministar Ružić je izjavio da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gradeći slične objekte, intenzivno radi na povećanju kapaciteta u predškolskim ustanovama širom Srbije.

  • Uz podršku Svetske banke, kroz Projekat inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, gradimo i dograđujemo vrtiće u 35 lokalnih samouprava i na taj način obezbeđujemo 11.000 novih mesta za smeštaj mališana – rekao je Ružić.

On je istakao da je strateški cilj Ministarstva da se poveća obuhvat dece predškolskim vaspitanjem.

Ružić je rekao da su danas Prokuplju počeli radovi na novom objektu vrtića koji će zadovoljiti potrebe grada i neće više biti liste čekanja.

  • Naš plan je da brišemo liste čekanja za vrtiće tako što ćemo obezbediti dobre uslove za boravak dece, uz stručan pedagoški nadzor vaspitača, dok se roditelji posvećuju svojim poslovnim obavezama a njihova deca dobiju okruženje povoljno za fizički, emocionalni i socijalni razvoj – rekao je ministar.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović naglasio je da se ovom investicijom pomaže roditeljima koji su imali problema da svoje dete smeste u vrtić zbog nedostataka prostora i potvrdio da će se, kada objekat bude završen taj problem u potpunosti rešiti.

On je istako da će se novim objektom obezbediti novih 160 mesta za upis dece u vrtić i naglasio da je predvidjeni rok za završetak radova na tom objektu do kraja 2022. godine.

Izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih objekata sprovodi se u okviru Projekta inkluzivnog predškolskog vaspitanja i obrazovanja, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji se realizuje uz podršku Svetske banke i unapredjuje dostupnost, kvalitet i uslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja za svu decu.

Kroz projekat se obezbeđuje 11.000 novih mesta u vrtićima za decu i to dogradnjom postojećih ili izgradnjom novih vrtića i na taj način se dobija 5.500 novih mesta.

Izvor vesti: Srbija Danas