Vesti06.12.2021. 10:46

Znanje ne zna za barijere: Jelena je do 15. godine plesala valcer, a sada su joj knjige koraci ka budućnosti

Kroz život treba ići hrabro i razmišljati o budućnosti, biti jak i premostiti sve prepreke, kaže Jelena Tovarović iz Šapca. Nekadašnja prvakinja države u plesu, od 16. godine ni korak više nije napravila. Dok savremena medicina traži lek, Jelena je u invalidskim kolicima deceniju i po posvetila sticanju znanja.

Sa doktorskom diplomom iz psihologije i masterom engleskog jezika, na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom dobila je i posao u gradskoj upravi Šapca. Do 15. godine je plesala valcer, a sada su, kaže, njeni koraci i govor tela, znanje i upornost. Neobjašnjiva bolest vezala ju je za invalidska kolica, ali ne i za željene životne puteve.

U indeksima doktora psihologije i mastera engleskog jezika gotovo sve desetke. Porodica podrška, a snaga volje i unutrašnja pozitivna energija izabrani put.

-Ja sam sebi govorila možeš ti to, možeš uspeti u životu, napredovati, ne može te ništa sprečiti, ne postoje granice, ne postoje prepreke u životu, samo treba nastaviti dalje i boriti se- kaže Jelena Tovarović.

Jelena Tovarić

Foto: RTS/PrintScreen

Nije bilo lako od jednog do drugog fakulteta, knjige uteha, uspesi motivacija. Lične barijere Jelena je premostila svojom voljom, ali ne i prepreke do posla. I pored brojnih adresa raznih obrazovnih ustanova i institucija, vrata za mladog stručnjaka sa visokim kvalifikacijama otvorio je njen grad.

-Otvorili smo vrata ovoj devojci koja je svojim znanjem, svojom borbom, pokazala da tu šansu zaslužuje. Siguran sam da će biti dobar radnik gradske uprave, da će svojim sposobnostima oplemeniti rad u odeljenju društvenih delatnosti i izaći u susret našim sugrađanima i pokazati da apsolutno nema barijera, a za nju naročito da nema prepreka- navodi gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

-Posao znači veliku snagu, motivaciju, nadu u budućnost, lično angažovanje, napredovanje, da svi budemo kreativni, da organizujemo sopstveni dan i da nastavimo dalje da se borimo. Nikada ne treba odustajati- poručuje Jovana.

Povezanost identiteta, samopoštovanja i osobina ličnost – njena je odbranjena doktorska disertacija, a planovi da pomogne ne samo sebi nego i drugima.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS