Vesti04.02.2022. 10:24

Žena koja je iz muzičke škole otišla u varioce: Jelena iz Zrenjanina spojila naizgled nespojivo

Zrenjaninski “Šinvoz” jedan je od najvećih remontera železničkih vozila u Srbiji. Okrenuti mahom izvozu stabilno posluju, a uz nove proizvodne linije otvoreni su stalni konkursi za prijem radnika. Tridesetdvogodišnja Jelena Marčićev iz Zrenjanina završila je muzičku školu i odsek solo pevanje, a danas je varilac u pogonu za rekonstrukciju i izgradnju vagona i železničkih kompozicija.

Bez zaposlenja, dugo vremena na birou rada, obuku za varioca je završila sa odličnim rezultatima i već dve i po godine radi u zrenjaninskom “Šinvozu”.

-Čula sam da traže radnike, zanimalo me je. Predala sam si-vi, zvali su me na probno zavarivanje, došla sam i ostala- priča Jelena i na pitanje da li idu lak za nokte i kolomast u isto vreme, odgovara:

-Kako ne ide, evo! Sve se može.

Jelena je jedna od oko 250 radnika trenutno zaposlenih u “Šinvozu”, kompaniji koja radi u tri smene i uvek ima otvoren konkurs za prijem novog kadra. Radi se uglavnom za strane investitore.

-U tri smene i zahteva se kvalitet. Ovde je dosta delova za izvoz, tako da se traži i dobra i kvalitetna realizacija- ističe Radojica Zvekić, radnik “Šinvoza”.

Jelena Marčićev

Foto: RTS/PrintScreen

Radi se za tržišta Francuske, Nemačke, Austrije, Turske. “Šinvoz” postoji od 1887. godine, a privatizovani su pre deceniju i po. Za razliku od drugih sličnih preduzeća remontera železničkih vozila beleže samo rast proizvodnje.

-Mi stalno uvodimo nove projekte, stalno nam se javljaju novi kupci iz inostranstva s kojima uspostavljamo saradnju, i stalno su nam potrebni zavarivači i inženjeri kako bismo odgovorili zahtevima kupaca- navodi Radomir Miljuš, direktor “Šinvoza”.

Proizvodnja zrenjaninskog “Šinvoza” u proseku je svake godine vredna nekoliko miliona evra, a kako bi odgovorili zahtevima tržišta, ovde je otvoren i certifikovan obrazovni centar za prekvalifikaciju i doškolovanje kadra. U skladu sa modernizacijom i otvaranjem novih pogona, obuka je upravo u toku.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS