Vesti16.11.2021. 10:37

Zdravo telo i zdrav duh više nisu skupa stavka školovanja: U ovih 12 opština vaše dete može besplatno na trening

Posle podele skoro 70.000 besplatnih tableta đacima od trećeg do šestog razreda osmoletki, kao i subvencionisanih udžbenika za najmlađe beogradske osnovce (prvi i drugi razred), Grad Beograd je pokrenuo i besplatne škole sporta za učenike 12 opština, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Treninzi su namenjeni đacima od prvog do četvrtog razreda, a biće dostupni sve do kraja sledeće školske godine. Program obuhvata 12 opština, 125 osnovnih škola, a za skoro 70.000 dečaka i devojčica časove sporta držaće 96 nastavnika fizičkog vaspitanja i 110 studenata DIF-a. Đaci na opštinama Stari grad, Savski venac, Vračar, Zvezdara, Voždovac, Palilula, Rakovica, Čukarica, Obrenovac, Sopot, Barajevo i Zemun mogu da izaberu između osam sportova: košarka, fudbal, odbojka, rukomet, ritmička gimnastika, ples, džudo i atletika.

Besplatna škola sporta realizuje se u saradnji Sekretarijata za sport i omladinu, Grada Beograda i Ministarstva omladine i sporta, kao i zahvaljujući logističkoj podršci gradskih opština i stručnoj podršci studenata Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i profesora.

fiskulturna sala

Foto: Shutterstock

Pored učenja sportskih veština, razvoja motoričkih sposobnosti, razvoja zdravlja, zadovoljenja potreba za igrom i kretanjem, akcenat će biti i na učenju dece osnovnim sociološkim veštinama, odnosno razumevanje odnosa između učitelja sporta i učenika, između samih učenika, kao i odnosa prema uspehu i neuspehu.

Informacije o početku, satnici i mestu održavanja časova sportova roditelji mogu dobiti od učitelja koji su zaduženi za realizaciju nastavno-sportskih sadržaja u školi koju pohađa njihovo dete.

– Želimo toj deci da omogućimo besplatne škole sporta. Trenutno je najviše prijava za ples i borilačke veštine. Deca će se prijavljivati u školama, a mi smo obezbedili novac za nastavnike koji će dobijati 1.500 dinara po času. Časove će držati studenti i profesori DIF-a, koji su ujedno i napravili programe. Termini su često između dve školske smene kako nastavnici ne bi imali dodatni dolazak u školu. Na taj način smo, primera radi, porodici sa dvoje dece uštedeli sigurno između 30 i 50 evra na mesečnom nivou. Želimo da sva deca imaju priliku da se bave sportom i da ne zavise od toga da li roditelji imaju ili nemaju novac. Sport mora da bude dostupan svakom detetu i zbog toga će deca dva puta nedeljno pohađati besplatne škole sporta. Da li će neko dete posle toga nastaviti da trenira u nekom klubu i koliko će razviti svoj talenat, potpuno je drugo pitanje. Od januara će ovaj program biti dostupan i u preostalih pet opština – rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Goran Vesić

Foto: Srbija Danas

Pre nego što su startovale školice sporta, početkom školske godine, realizovana je akcija koja je obuhvatila podelu besplatnih tableta za učenje za 67.592 učenika od trećeg do šestog razreda osnovnih škola u Beogradu. Uz tablet učenici su dobili i besplatne digitalne udžbenike, kao i besplatnu karticu za internet.

Tableti služe samo u edukativne svrhe, a to znači da preko njega može da se pristupa samo onim sadržajima, odnosno veb-adresama koje je odobrilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Tablet je osiguran od fizičkih oštećenja i krađe tri godine, koliko traje i fabrička garancija.

Konačno, za one najmlađe osnovce koji će tek „zaroniti” u svet modernih tehnologija, za đake prvog i drugog razreda osnovnih škola, obezbeđeni su besplatni osnovni udžbenici za predmete matematika, srpski jezik, svet oko nas i strani jezik, i to u visini do 6.000 dinara, podseća ovaj list.

Da su ove akcije dale odlične rezultate, svedoči istraživanje koje je sprovela jedna renomirana agencija, gde je skoro dve trećine Beograđana reklo da je čulo i podržalo ideju, mada je bilo i onih koji su samo delimično upoznati. Ovo istraživanje analiziralo je i projekat pokretne kancelarije Gorana Vesića, kojom on svakog vikenda obilazi građane prestonice. Nešto više od 46 odsto istaklo je da potpuno ili delimično podržava projekat, skoro 32 odsto je protiv njega, dok ostali ili nemaju stav ili za akciju nisu ni čuli.

Izvor vesti: Srbija Danas