Vesti15.10.2021. 11:37

Zašto srednjoškolci ne veruju u vakcinaciju: Zla bolest preti, a nastavnici daju loš primer – rešenje je samo jedno

Članovi Kriznog štaba uvereni su da srednjoškolci ne veruju u vakcine nakon obavljenog razgovora sa đacima u Domu učenika “Milutin Milanković”, a sa tim je saglasan i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

-Nisam stekao utisak da đaci ne žele da se vakcinišu. Moj utisak nakon razgovora sa njima je da žele da razgovaraju. Oni žele da postave pitanja i da im se na pitanja odgovori. To znači da razmišljaju o vakcinaciji. Kada sam ih pitao da li poznaju nekoga ko je imao tešku kliničku sliku ili preminuo svi su podigli ruku. Na pitanje da li znaju da je neko imao teške posledice nakon vakcinacije, ruku niko nije podigao. Mislim da su mladi stekli utisak da je „in“ biti protiv vakcine – kazao je na K1 gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Gradonačelnik Radojičić je istakao da se sa mladima mora više razgovarati.

– Najviše njihovih pitanja bilo je u vezi sa načinom na koji vakcine deluju i o tipovima vakcina. Smatram da je prisila kontraproduktivna. Pravnici bi trebalo da govore o obaveznoj vakcinaciji. Ja sam za kovid propusnice, da tako omogućimo normalno funkcionisanje društva. Da argumentima, naukom, podstaknemo ljude na vakcinaciju i poštovanje mera – istakao je Radojičić.

Da više nema vremena za “ćaskanje” i da je neophodno da bude uvedena obavezna vakcinacija za zdravstvene i prosvetne radnike, vojsku i policiju istakla je direktorka Srednje medicinske škole „Viva“ Nada Trifković.

koronavirus

Foto: Profimedia/ilustracija

-Nisu zbunjeni samo učenici, svi su zbunjeni, i zdravstveni radnici. Porazili smo razum i struku zato što se struka ne pita. Ako se političari pitaju onda moraju da preuzmu odgovornost. Ne možemo više da ćaskamo. Imamo više umrlih dnevno nego da smo u ratu. Lekar nema pravo da bude nevakcinisan, kao što ni ja nemam pravo da ugrožavam učenike i kolege. Ako nećeš da se vakcinišeš – sedi kući. Ja sam i za kovid propusnice, i za striktno poštovanje mera, i za jasna pravila koje profesije moraju da se vakcinišu. Ja nisam stručna i kompetentna da odlučujem o vakcinaciji maloletnih osoba. Manite se preporuka, mora da postoji odluka. Neko mora da preuzme odgovornost i da utvrdi pravila, donese odluke. Mi, odrasli, moramo biti autoriteti jer mladi to očekuju od nas – kazala je direktorka Srednje medicinske škole „Viva“ Nada Trifković.

Mladi ne odlaze na vakcinaciju i neretko to ne čine upravo jer se i njihovi nastavnici nisu vakcinisali, kao ni njihovi lekari. Pojedini uzrasti mladih nisu sposobni da sami donose odluke u vezi sa vakcinacijom, te je stoga veoma važno čiji primer slede i šta im taj neko ko ima uticaja na njih poručuje. Ako nastavnik smatra da se ne treba vakcinisati, velika je verovatnoća da će i većina đaka u razredu smatrati isto to.

-Imamo poražavajuće nizak procenat vakcinisanih učenika. Zakasnili smo. Na dnevnom nivou umru nam dva odeljenja, više od 50 ljudi. Licemerno je što pozivamo učenike da se vakcinišu, a 50 odsto njihovih nastavnika nije vakcinisano. Mi imamo i nastavnike i profesore koji deci govore da je zemlja ravna ploča. Kampanja za vakcinaciju mora da bude konstantna, tribina koja je organizovana nije dovoljna, ali svakako, podržavam ideju da se više razgovara -istakao je predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov.

vakcinacija

Foto: Profimedia/ilustracija

Dodatni problem su i antivakserske kampanje koje su dostupne i mladima i starima u Srbiji. Antivakserima se daje suviše prostora i vremena za njihovu propagandu i zato imamo nizak procenat vakcinisanih građana, saglasni su stručnjaci.

Podsetimo, cilj je da Republika Srbija dođe do 80 procenata vakcinisanih i da tako stekne dovoljnu zaštitu od virusa. Za postizanje tog cilja vakcinacija je jedino rešenje, zemlje sa preko 80-85 odsto uspele su da se otvore, da skinu maske. Idealan scenario bi bio kada bi Srbija uspela da dostigne 80 odsto vakcinisanih već u oktobru, ali ako je sudeći po prognozama to je daleko od ostvarivog.

Izvor vesti: Srbija Danas/K1