Vesti09.09.2021. 04:23

Zadnji čas za pronalazak smeštaja: Stanovi za studente sve skuplji – otkrivamo kako da prođete što bolje i jeftinije

Prvi oktobar samo što nije, a sa njim dolazi i još jedna akademska godina i novi troškovi kako za studente tako većim delom i za njihove roditelje.
Iako su mnogi od njih svoje mesto za stanovanje našli već preko leta, kako to obično biva ima i onih koji čekaju poslednji momenat da se pred početak fakultetskih obaveza usele u neki od preostalih stanova u prestonici.

Studenti koji dolaze u Beograd u potrazi za stanom spremni su na visoke cene, ali i dobru ponudu, jer prestonica nudi mnogo mogućnosti, ali sa sobom nosi i veće troškove življenja.

Oni koji nisu uspeli da dođu do mesta u nekim od studentskih domova i koji nemaju ličnu nekretninu u univerzitetskom gradu, uglavnom se odlučuju da je rentiraju. Kako odmiče septembar tako je i ponuda sve manja, jer su se roditelji odlučili i rezervisali i nekoliko meseci ranije smeštaj za svoju decu.

– Stanje na tržištu nekretnine je takvo da je potražnja veća od ponude, to utiče na stalni rast cena nekretnina kako za izdavanje tako i za kupovinu. U praksi manji stanovi koji imaju adekvatnu cenu i koji su u pristojnom stanju izdaju se istog dana kada su oglašeni. Kada stan odgovara  svim traženim kriterijumima, roditelji studenata su spremni da zakupe stan i u toku avgusta, iako studentima školska godina počinje 1. oktobra – navodi za portal SrbijaDanas zamenik direktora Titan nekretnina Aleksandra Savić.,

stan

Foto: Profimedia

Ipak, iako su cene neposredno pred početak akademske godine visoke, upravo se tada oglašavaju i najkvalitetniji stanovi, a i stanodavci na neki način žele da izbegnu  neozbiljne zakupce. Naravno, stanovi koji su neposredno u blizini fakulteta odmah budu izdati ma kolika god da im je cena mesečne kirije, a kako to objašnjavaju poznavaoci tržišta nekretnina to je upravo i najisplativije za brucoše i roditeljski budžet.

– Cene su u blagom porastu u septembru, ali tada se na tržištu pojavljuju najkvalitetniji stanovi za izdavanje. Mnogi vlasnici izbegavaju da rentiraju stan brucošima i studentima, više su zainteresovani za parove ili ljude sa decom. Međutim to se najčešće rešava uključivanjem roditelja u taj proces i na taj način se ostavlja bolji utisak kod zakupodavca. Najisplativije je da studenti pronađu stan u neposrednoj blizini fakulteta, ili na lokaciji koja ima direktnu liniju javnog prevoza. Tako im je mnogo lakše da se snađu u periodu adaptacije na nov tj. veći grad i da kvalitetnije iskoriste vreme, a ne da svakodnevno putuju kroz gužvu. Lokacije kao što su Stari grad, Vračar, Zvezdara oko Vukovog spomenika i centralni deo Voždovca, su najtraženije i samim tim najskuplje – naglašava Aleksandra Savić u razgovoru za portal SrbijaDanas i dodaje:

Aleksandra Savić

Foto: Srbija Danas

– Mali renovirani li novi stanovi do 40m2, su najtraženiji. Studenti češće biraju stanove sa što manjim komunalnim troškovima, s obzirom da malo vremena provode u stanu. Dosta studenata ove godine se odlučuje da živi privatno, a ne u studentskim domovima, zbog straha od korone, što povećava potražnju.

Iz godine u godinu obrazac je isti što se tiče podele troškova življenja studenata u Beogradu, a to je da se za iznajmljivanje većih i skupljih stanova uglavnom odlučuje više studenata jer je život sa cimerima i upola jeftiniji.

– Brucoši se najčešće odlučuju da žive sa cimerima iz istog grada iako možda ne studiraju isti fakultet, vremenom se situacija menja pa studenti završnih godina traže stan sa nekim sa kim studiraju ili sa partnerom. U toku epidemije su stanodavci postali obazriviji u odabiru zakupaca i insistiraju na ugovoru na određeno vreme, minimalno šest meseci ili godinu dana, uz obavezno plaćanje depozita. Takođe zbog velikog broja prevara odlučuju se da traže pomoć agencija sa licenciranim agentima koje su u obavezi da provere vlasništvo predmetne nepokretnosti, pre oglašavanja bilo koje nekretnine. Takođe Ugovor o zakupu povećava sigurnost i on je neizostavan kad se pravni posao radi preko agencije za nekretnine upisane u registar posrednika –  kaže nam zamenik direktora Titan nekretnina Aleksandra Savić.

Bilo kako bilo, Beograd svakako nudi mnogo veću mogućnost za odabir idealnog mesta za stanovanje budućeg akademca, ponuda je takva tako da roditelji mogu u skladu sa svojim budžetom odabrati gde će njihovo dete provoditi studentske dane i stvarati nezaboravne uspomene, a ukoliko na vreme počnu potragu vrlo je verovatno da će i mnogo jeftinije naći adekvatan smeštaj. Za one koji su pomalo i zakasnili nije sve izgubljeno, već je samo potrebno aktivirati se i ne čekati da 1. oktobar dođe, već sada se upustiti u pustolovinu pronalaska dobrog stana uz adekvatne i pristojne troškove istog.

Izvor vesti: Srbija Danas