Vesti07.12.2021. 10:47

Za srpske informatičare nema predaha: Genijalci doneli još četiri medalje za Srbiju

Škola od posebnog nacionalnog značaja još jednom je opravdala ulogu koja joj je dodeljena. Na Balkanskoj olimpijadi iz informatike učenici Matematičke gimnazije osvojili su četiri medalje. Kažu da je to dobar uvod u takmičenja koja ih tek očekuju ove godine.

Zlato, srebro i dve bronze – skor je učenika Matematičke gimnazije na Balkanijadi iz informatike. Nizu od 600 medalja sa međunarodnih takmičenja dodali su još četiri. Rezultati – očekivani.

-Pripremao sam se baš dobro da dobijem zlato, nije baš da sam sto posto bio siguran da ću dobiti zlatnu medalju, ali tu je bilo negde pola-pola i srećan sam što sam uspeo da osvojim. Zadaci se ocenjuju na osnovu toga koliko su nam programi koji se rešavaju brzi i efikasni- kaže Jovan Bengin, koji je osvojio zlatnu medalju.

-Ima dva dana od po pet sati i svakog dana radimo tri zadatka. Smatram da sam prvog dana loše uradio, ali sam drugog dana uspeo da uradim dosta dobro, tako da sam ‘ušao’ u srebro- rekao je “srebrni” Mateja Vukelić.

Neki su se takmičili i od kuće, a naša ekipa na Matematičkom fakultetu. Zato je i kontrola bila stroga.

-Nema nikakvih poteškoća oko takmičenja onlajn, to smo se već uhodali, već dve godine tako radimo. Imamo snimanje ekrana i snimanje lica, tako da se osigura da niko ne vara i da su rezultati legitimni- kaže Filip Bojković, koji je osvojio bronzu.

Ipak, nedostaje živi kontakt sa vršnjacima.

-Svi bismo voleli da putujemo negde i da vidim kako stoje druge zemlje, da vidimo vidike drugih ljudi, njihovu kulturu- kaže Aleksandar Višnjić.

Predaha nema. Upravo je počela Međunarodna olimpijada metropola. I naravno, nadaju se novim medaljama.

Izvor vesti: Srbija Danas