Vesti26.10.2021. 10:28

Za mlađe osnovce spremljen plan: Poznato kada će se doneti odluka o konačnom modelu nastave za sve

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da će o modelima nastave u školama, zbog povećanja broja infekcija koronavirusom, razgovarati u četvrtak sa predstavnicima Kriznog štaba za suzbijanje epidemije na sastanku Tima za škole.

On je ocenio da će, s tim u vezi, biti „doneta najbolja moguća odluka za decu“. Ružić takođe smatra da „nije realno da deca predškolskog uzrasta i da učenici do petog i šestog razreda u ovom momentu bez vanredne situacije pređu na onlajn nastavu jer je osnovno pitanje ko će čuvati tu decu“.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Reforme u obrazovanju

Povodom reformi u obrazovanju, odnosno usklađivanjima sa standardima Evropske unije, Ružić je rekao da je EU za te namene sa više od 100 miliona evra podržala „reformu svih nivoa obrazovanja u Srbiji“, kao i da je u okviru toga obezbeđena podrška za uvođenje dualnog obrazovanja, u kome trenutno učestvuje oko 10.000 učenika i više od 800 kompanija.

Ružić je dodao da se najznačajnije reforme odvijaju zahvaljujući podršci EU, koja je i najveći donator u oblasti obrazovanja.

-Želimo da sebe pozicioniramo u akademskom i obrazovnom svetu na način koji će korespondirati sa najmodernijim sistemima u Evropi – rekao je Ružić.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre je rekao da „obrazovanje mora da bude prilagođeno vremenu, i da se obrazovanje menja jer mora da se prilagođava potrebama tržišta rada“.

-Obrazovanje treba da bude i visokokvalitetno i relevantno i zato moramo da inoviramo. EU je dala preporuke zemljama članicama, ali i Srbiji kao kandidatu – rekao je Žiofre.

Prema njegovim rečima, poglavlje 26 u pretpristupnim pregovorima je ono u kome je Srbija napravila „najveći napredak“ i privremeno je zatvoreno uz ocenu „umerene pripremljenosti“.

Izvor vesti: Srbija Danas