Vesti18.12.2021. 12:03

Za dualno obrazovanje izdvojeno 14,5 miliona evra: Novac dobija 37 najboljih projekata

Regionalni Challenge Fond (RCF) saopštio je na Prvoj godišnjoj regionalnoj konferenciji da je u ovoj godini izdvojio 14,5 miliona evra za finansiranje 37 najuspešnijih projekata dualnog obrazovanja.

RCF je od februara do aprila ove godine imao otvoren konkurs i primio 205 prijava konzorcijuma sastavljenih od institucija za stručno obrazovanje i kompanija iz svih ekonomija Zapadnog Balkana, navedeno je u saopštenju. U uži izbor je ušlo 66 konzorcijuma, koji su pozvani da pripreme detaljne predloge projekata.

Odlukom izborne komisije o dodeli sredstava za prvi konkurs za finansiranje je predloženo 37 najuspešnijih projekata i za ovaj poziv je izdvojeno čak 14,5 miliona evra.

-Misija Fonda i ovog projekta je bila da se unapredi kvalitet i značaj stručnog obrazovanja i obuke kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog ili kooperativnog obrazovanja, koji se sprovode u okviru partnerstava između ustanova za stručnu obuku i kompanija. Izuzetno nam je drago što je toliko mnogo kandidata poslalo svoje prijave i što možemo da stanemo iza više od 35 uspešnih projekata- rekao je vođa Jedinice za upravljanje Fondom RCF-a Frider Vurman.

škola

Foto: Shutterstock

Nastavićemo sa drugim konkursom početkom 2022. godine i radujemo se što možemo da pružimo podršku u ovoj važnoj oblasti, dodao je on.

RCF predstavlja program za finansiranje u cilju unapređenja mogućnosti zapošljavanja mladih. Ovaj program podstiče konkurentnost kompanija sa Zapadnog Balkana kroz finansiranje ulaganja u opremu i infrastrukturu za odabrane projekte dualnog obrazovanja koji se sprovode u okviru partnerstava između institucija za stručnu obuku i kompanija. Sredstva se dodeljuju na osnovu regionalnog konkursa.

-RCF doprinosi regionalnoj integraciji i mogućnostima za ekonomski rast. Govorimo o stvaranju održivih i pravednih mogućnosti da mladi uzmu svoju budućnost u svoje ruke, naročito mlade žene. RCF je naš veoma značajan program. Već u prvim mesecima implementacije uspeli smo da okupimo privatni sektor i ustanove za stručno obrazovanje, a korist su prepoznale obe strane. Stoga mi je drago da najavljujem da smo uspeli da mobilišemo dodatnih 13,5 miliona evra za grantove, što našu podršku dovodi do iznosa od 33,5 miliona evra- rekao je Santiago Alonso Rodrigues, šef odeljenja za Jugoistočnu i Istočnu Evropu, Južni Kavkaz, Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Regionalni Challenge Fond je inovativni program koji za cilj ima da poveća produktivnost i konkurentnost kompanija iz zemalja Zapadnog Balkana.

Fond je nastao na inicijativu nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj, za njega je zadužena Razvojna banka KfW, a sprovodi ga Komorski investicioni forum zapadnog Balkana (WB6-CIF), zajednička inicijativa privrednih komora iz regiona.

Izvor vesti: Srbija Danas