Vesti01.12.2021. 09:56

Vreme je za spremanje najtežih ispita: Izbegnite jednu zamku kod učenja obimnih predmeta i spasite se neuspeha

Januarski i februarski rokovi za polaganje ispita samo što nisu stigli i upravo je decembar mesec kada studenti već uveliko spremaju najteže predmeta za postnovogodišnje rokove. Ukoliko nisu na vreme počeli sa učenjem gradiva, ovaj period može biti veoma stresan i kada počinje studentska panika i nervoza.

Da li imaju dovoljno vremena da spreme najteži ispit? Kako biti koncentrisan u ove predstojeće školske dane? Ukoliko ste među njima, u nastavku nudimo nekoliko saveta koji vam mogu biti od pomoći kod polaganja najtežih ispita.

Mislite pozitivno

Nema mesta pesimizmu! Ne dozvolite negativnim mislima da preovladaju, nego budite maksimalno koncentrisani i uradite sve što je do vas. Ne obazirite se na negativne komentare vaših kolega, verujte u sebe.

Fokusirajte se na jedan ispit

Ukoliko spremate dva teška ispita za predstojeće rokove najpametnije bi bilo da se prvo fokusirate samo na jedan ispit. Nije baš pametno da učite u kontinuitetu dva teška ispita, prvo krenite sa jednim pa onda pređite na drugi. Studenti često upadaju u zamku kada u kontinuitetu spremaju dva obimna ispita jer im se često dešava da na kraju ni jedan ne spreme kako treba. Ovo je velika zamka, budite pametni i izbegnite je.

učenje

Foto: Shutterstock

Dobro se organizujte

Dobra organizacija je ključ uspeha i zato je veoma bitno da svoje vreme pametno raspodelite i da ne dozvolite da vam bilo šta poremeti pažnju i koncentraciju. U vaš planer nemojte izostaviti i vreme za razonodu jer će tako spremanje ispita biti mnogo produktivnije.

Pravite više pauza

Kada krenete sa učenjem jako je bitno da pravite više pauza. Nemojte u kontinuitetu da učite više od dva sata. Poželjno je da već posle sat vremena napravite kratku pauzu, skuvate sebi kafu ili se malo prošetate.

Učite u grupi

Iako postoji dosta studenata koji sami uče, ima i onih kojima učenje bolje ide kada to rade u paru. Učenje u grupi posebno može biti produktivno kod poslednje faze, a to je faza preslišavanja. Zato ne gubite vreme već nađite kolegu/ koleginicu i krenite sa preslišavanjem i obnavljanjem onoga što ste naučili.

Izvor vesti: Srbija Danas