Vesti01.12.2021. 05:42

Vreme je za Fejnmanovu tehniku: Uz ove savete će i kampanjci na vreme spremiti sve ispite

Da li ste kampanjac? Neprestano odlažete učenje za ispit, a dan pre, kada napokon odlučite “da zagrejete stolicu”, koncentracija vam malo-malo leti na gluposti i ne uspevate ništa da zapamtite. Uporno nastavljate da buljite u knjigu i pokušavate da upamtite, ali vam jednostavno ne ulazi u glavu. Vreme je da pokušate tzv. Fejnmanovu tehniku.

Reč je o mentalnom modelu kog je osmislio dobitnik Nobelove nagrade i jedan od najomiljenijih popularizatora fizike Ričard Fejnman. Ovaj naučnik je bio duboko poštovan i omiljen zbog svoje neposrednosti, dečačkog entuzijazma i sposobnosti da jasno prenese komplikovane teme, kao što je kvantna fizika, praktično svima.

Dejvid Godstin, autor knjige “Fejnmanovo izgubljeno predavanje”, priča o tome da kada bi uvideo da nešto sa lakoćom i jednostavnošću ne može da se predstavi, Ričard Fejnman bi smatrao da je problem u samoj informaciji i da još uvek nije dovoljno ispitana.

Sam Fejnman je znao da kaže: “Rano sam naučio razliku između toga da znaš kako se nešto zove i da znaš šta je to zapravo”.

učenje

Foto: Shutterstock

Ova tehnika učenja je jasno predstavljena u biografiji Džejmsa Glajka iz 1993. godine “Genije: život i nauka Ričarda Fejnmana”. U knjizi, Glajk objašnjava metod u smislu kako je Fejnman savladao svoje ispite na Univerzitetu Prinston. “Fejnman je imao posebne sveske za stvari koje ne zna i ne razume. Reorganizovao je svoje znanje. Radio je i po nekoliko nedelja rastavljajući svaku granu fizike i tako sve vreme pazeći na nedoslednosti. Pokušao je da pronađe suštinsko jezgro svakog subjekta”, rekao je Glajk.

Kako izgleda Fejnmanova metoda?

Ovo je bio prvi deo njegovog procesa, ali pogledajmo sva četiri koraka:

1. Izaberite temu koju želite da naučite i počnite da je proučavate. Zapišite sve što poznajete na tu temu, a potom samo dodajte svaki put kada saznate nešto novo.

2. Pretvarajte se da predajete svoju temu u učionici. Uverite se da ste u mogućnosti da objasnite temu jednostavnim izrazima.

3. Ako zastanete, vratite se knjigama. Nedostaci u vašem znanju treba da budu očigledni. Ponovite problematična područja sve dok ne možete potpuno da objasnite temu.

4. Pojednostavite i koristite analogiju. Ponovite postupak dok pojednostavite jezik i povežete činjenice, kako biste ojačali svoje razumevanje.

Fejnmanova tehnika je savršena za upijanje novih informacija, za razumevanje starih podataka, za pamćenje, ili učenje za ispit. Kako biste vi koristili ovu tehniku?

 

Izvor vesti: Srbija Danas