Vesti18.07.2022. 04:01

Vojvodina: Osmaci najmanje biraju poljoprivredne profile

Više od 65 odsto budućih srednjoškolaca upisano je po prvoj želji. Oko četiri i po hiljade maturanata nije popunjavalo liste želja, dok je slobodnih mesta za treći upisni krug ostalo oko 16 hiljada, prve su analize posle dva upisna kruga. Rezultati na završnom ispitu slabiji su u odnosu na prethodnu godinu, a maturanti su najviše birali profile u gimnazijama, srednjoj elektrotehničkoj, odnosno medicinskoj školi.

Među osnovcima i dalje nisu popularni poljoprivredni profili, pa tako slobodnih mesta ima u poljoprivrednim školama. Za upis u avgustu ostalo je najviše trogodišnjih obrazovnih profila, mada u gimnazijama u manjim gradskim sredinama još uvek ima nepopunjenih mesta, kaže rukovodilac Školske uprave Novi Sad Milan Grujin.

Tako je u šidskoj gimnaziji koja u ovom trenutku ima čak 50 slobodnih mesta.

Nije neuobičajeno da od svršenih osnovaca bude i onih koji ne upišu dalje školovanje, odnosno koji ne popune listu želja. Takvih je ove godine blizu pet hiljada. Međutim, naš sagovornik objašnjava da upisom u određene škole takva deca nisu evidentirana kod resornog ministartsva.

U prvom, odnosno drugom upisnom krugu upisano je oko 60 hiljada budućih srednjoškolaca. Treći upisni krug će biti organizovan krajem avgusta.

U Vojvodini je preostalo oko tri hiljade mesta za upis u neku od gimnazija, odnosno srednjih škola.

Tagovi:
Izvor vesti: Srbija Danas / RTV