Vesti11.06.2021. 10:15

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA POSTAJE DEO OBRAZOVANJA U SRBIJI! Neverovatan uspeh naše zemlje u polju digitalizacije

Od 1. septembra ove godine veštačka inteligencija postaje deo nastavnog programa u osnovnom obrazovanju, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić na onlajn predstavljanju Studije o proceni politika digitalne pristupačnosti u Srbiji.

Brnabić je rekla da se deca već od prvog razreda osnovne škole upoznaju sa algoritamskim razmišljanjem, a programiranje, podsetila je, od 2017. godine postalo obavezan predmet od petog razreda osnovne škole.

– Od 2017. godine počeli smo sa uvođenjem digitalnih udžbenika i digitalnih učionica i plan je da u potpuinosti digitalizujemo sve naše škole i obrazvoni sistem do kraja 2022. godine – poručila je Brnabić.

Ona je dodala da je prekvalifikacija u oblasti informacionih tehnologija odličan primer da se vodi računa o digitalnoj pismenosti svih uzrasta, navodeći da je do sada tu obuku završilo više od 2.000 kandidata i sa tim procesom se nastavlja.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

– Što se tice digitalne povezanosti, naš cilj je da obezbedimo širokopojasnu mrežu za 99 odsto domaćinstava u Srbiji do 2025. godine – poručila je premijerka.

Prema njenim rečima, Srbija je u prethodnih pet godina doživela neverovatan uspeh na polju digitalne transformacije vlade.

– Mi smo se okrenuli pa skoro u potpunosti ka elektronskoj upravi kao najboljem načinu da građanima i privredi obezbedimo efikasnu, transpranetnu, responzivnu javnu upravu. Ne čini mi se preterano kada kažem da je svaki pojedinac u Srbiji u poslednjih pet godina shvatio važnost digitalizacije – rekla je Brnabić.

Posebna prednost digitalizacije se videla u situaciji sa pandemijom korona virusa, i kada je reč o javnoj upravi, ali i obrazovanju i privredi.

Ona je navela da je digitalizacija neophodna da se pružaju bolje javne usluge, da država bude na raspolaganju građanima 24 sata, kao i za kvalitetnije obrazovanje i konkurentniju privredu.

Ana Brnabić

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

– Studija koju danas predstavljamo ima za cilj da se utvrdi trenutno stanje digitalne pristupačnosti u Srbiji i da trasira put za dalje. Mi želimo da uspostavimo još inkluzivnije digitalno društvo i želimo da prevaziđemo digitalni jaz koji je sve veći problem u čitavom svetu – rekla je premijerka.

Brnabić je kazala da u Srbiji dnevno oko 10.000 građana postaju E-građani na portalu uprave, a da je za to jednim velikim delom zaslužen sistem imunizacije.

– Fokus ka digitalizaciji ogleda se u velikim investicijama kao što su uvođenje širokopojasne mreže u svim naseljima, izgradnja data centara, tehnoloških parkova, poboljšanje pristupačnosti za sve kategorije društva – rekla je Brnabić.