Vesti06.10.2021. 02:16

Veliko naučno otkriće za celo čovečanstvo: Nobelova nagrada za dva čoveka koji su razvili treći tip molekula

Benjamin List i Dejvid Mekmilan su dobitnici Nobelove nagrade za hemiju za 2021. godinu za razvoj asimetrične organokatalize, saopštio je danas Nobelov komitet za dodelu nagrada.

Švedska kraljevska akademija je saopštila da su naučnici odlikovani za „genijalan alat za izgradnju molekula“ koji je pomogao u razvoju novih lekova i učinio hemiju „zelenijom“.

Njihova otkrića „pokrenula su potpuno novi način razmišljanja o tome kako spojiti hemijske molekule“, rekla je Pernila Vitung-Stafšede, članica Nobelovog odbora za hemiju.

Benjamin List

Foto: Tanjug/Soeren Stache/dpa via AP

– Ovaj novi set alata danas se široko koristi, na primer u otkrivanju lekova, kao i u proizvodnji finih hemikalija i čovečanstvo već ima velike koristi – dodala je ona.

Naučnici su dugo verovali da postoje samo dve vrste katalizatora – metali i enzimi. Nemački naučnik List i škotski hemičar Mekmilan razvili su treći tip – asimetričnu organokatalizu, koja se nadovezuje na male organske molekule.

Nobelovu nagradu u ovoj oblasti dodeljuje Švedska kraljevska akademija, a sastoji se od zlatne medalje i novčane nagrade u iznosu od 10 miliona švedskih kruna ili 1,1 milion dolara.

Dejvid Mekmilan

Foto: Tanjug/Princeton University/ Sameer A. Khan via AP

Novčani iznos nagrade potiče od zaveštanja koje je ostavio tvorac nagrade, švedski pronalazač Alfred Nobel, koji je umro 1895. godine.

Prošle godine je Nobelova nagrada za hemiju pripala Emanuel Šarpantje i DŽenifer Dudna za razvoj metode modifikovanja genoma, poznate kao CRISPR. Bio je to prvi put da su dve žene zajedno osvojile nagradu.

Nobelovu nagradu za fiziku za 2021. godinu su juče dobili naučnici Sjukuro Manabe iz SAD, Klaus Haselman iz Nemačke i Ðorđo Parizi iz Italije, dok su dan ranije američki naučnici Dejvid Džulijus i Ardem Pataputijan dobili ovogodišnju Nobelovu nagradu za psihologiju ili medicinu.

 

Izvor vesti: Srbija Danas