Vesti11.10.2021. 07:30

Večernja škola za nadoknadu znanja: Ko nije završio osnovnu školu, sad ima priliku

Posle bezmalo tri decenije, u Pirotskom okrugu je ponovo počela da radi Večernja škola koju je pohađati stariji od 17 godina koji, iz najrazličitijih razloga, dosad nisu uspeli da završe bar osmoletku.

Polaznici su sa teritorije čitavog okruga i oni će – po prilagođenom programu, koji je verifikovalo Ministarstvo prosvete, nastavu pohađati u sertifikovanoj OŠ “Duško Radović”.

– U klupe će sesti pedesetak polaznika koje smo podelili u tri grupe. Jedna je od prvog do četvrtog razreda, drugu čine kandidati za peti i šesti, a treću je najbrojnija i sačinjena je od zainteresovanih za sedmi i osmi razred. Njima će predavati nastavnici koji taj posao obavljaju i u redovnoj školi, a časovi će trajati po 30 minuta – kaže direktorka pomenute obrazovne ustanove Nataša Branković.

S obzirom na to da najveći broj polaznika radi i privređuje za sebe i svoje porodice, nastava je organizovana tako da ne utiče na njihove redovne aktivnosti. Praktično, to znači da će se časovi odvijati u večernjem terminu, od 18.15 sati, a prevoz do škole je besplatan.

žena

Foto: Shutterstock

Tako će oni kojima, na primer, nedostaju sedmi i osmi razred već naredne jeseni imati svedočanstvo, što znači da će moći odmah da se prijave u evidenciju lokalnih filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, te stanu u red za neko radno mesto. Stručnjaci kažu da će takvi kandidati biti prepoznati na tržištu rada, što trenutno nije slučaj jer je svedočanstvo o svršenoj osnovnoj školi presudan uslov za zasnivanje bilo kakvog radnog odnosa.

U Pirotskom okrugu će, dakle, za tri godine moći da se završi kompletna osmogodišnja škola, a među polaznicima ima ljudi različitih životnih doba i sudbina. Poslovi kojima se trenutno bave su uglavnom nadničarski – teški, fizički i slabo plaćeni.

Ima i onih koji su talentovani za neki zanat, ili za muziku, na primer, a razlozi zbog kojih nisu završili osmoletku su mnogobrojni i svaka životna priča se razlikuje. Neki koji su deca razvedenih roditelja, a sada konačno imaju svoje porodice… drugi su u pubertetu malo “zastranili” jer nije imao ko da brine o njima… pojedini su odrastali po selima u kojima nije bilo škole, a u grad nisu mogli…

Inače, procenjuje se da na krajnjem jugoistoku Srbije ima oko 800 osoba sa nepotpunom osmogodišnjom školom.

 

Izvor vesti: Srbija Danas/Novosti