Vesti30.09.2021. 04:08

Važno obaveštenje za roditelje: Produžen rok za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu udžbenika – informišite se na vreme

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas kol-centar Fondacije za mlade talente Grada Beograda, gde se obrađuju zahtevi za dodelu bespovratnih novčanih sredstava za kupovinu dela udžbenika za učenike državnih škola prvog i drugog razreda.

Kako je tom prilikom najavio, rok je bio do danas, ali se na zahtev sugrađana koji nisu uspeli da podnesu zahtev produžuje do 15. oktobra u ponoć. Vesić je podsetio da je reč o vrednosti udžbenika matematike, srpskog, sveta oko nas i izabranog stranog jezika, te da subvencija iznosi po oko šest hiljada dinara, u zavisnosti od izdavača.

Fondacija za mlade talente

Foto: Beoinfo

– Do danas u 11 sati prijavilo se ukupno 23.129 roditelja onlajn i oko četiri hiljade putem pošte, tako da do ovog časa imamo više od 27 hiljada prijava. S obzirom na to da se jedan deo roditelja javio s molbom da se rok produži jer neko u porodici ima kovid, doneli smo odluku da se rok za prijavu produži za još petnaest dana i ona će biti objavljena na sajtu Grada. Očekujem, dakle, više od trideset hiljada prijavljenih, a možda čak i više, od ukupno 34 hiljade koliko ih ima pravo na ovu vrstu subvencije – kazao je Vesić.

Do 11 sati isplaćene su subvencije za 6.719 prijavljenih u vrednosti od 43.493.291 dinar, a obrađeno je novih 1.616 zahteva u vrednosti od još 10.445.000 dinara, precizirao je Vesić.

– Zaključno sa današnjim danom sasvim sigurno ćemo isplatiti novac za više od deset hiljada roditelja – kazao je Vesić.

On je ukazao da roditelji obavezno provere broj žiro računa jer je bilo dosta slučajeva da su računi pojedinih banaka ugašeni, pa se novac vraćao zbog čega su volonteri morali da pozivaju roditelje, a čitava procedura je trajala duže nego što je bilo potrebno. Isto je bilo i u slučajevima nepotpune dokumentacije.

Fondacija za mlade talente

Foto: Beoinfo

– Dnevno sada obrađujemo skoro dve hiljade zahteva jer smo angažovali i neke druge ljude iz uprave zato što je ovo velik posao, ali će svi roditelji koji su se do sada prijavili onlajn dobiti novac u narednih desetak dana – kazao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika se osvrnuo na pojedine medije koji su „pravili svoju političku priču” na tome da li roditelji dobijaju novac deset dana ranije ili kasnije.

– Ovo je novac građana Beograda za pomoć onima čija su deca u prvom ili drugom razredu. Moja molba je da se od ovoga ne pravi politička priča jer svi treba da se radujemo što grad ima para da pomogne deci na ovaj način, kao i kupovinom tableta – istakao je Vesić.

Vesić je pozvao i preostale roditelje, kojih otprilike ima najviše oko sedam hiljada, da iskoriste ovu priliku i prijave se za subvenciju. Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Beograda Andrea Radulović i direktorka Fondacije za mlade talente Ana Zekavica.

Izvor vesti: Srbija Danas