Vesti04.10.2021. 06:45

Vazduhoplovna akademija uplovila u dualno obrazovanje: Upisana prva generacija budućih stručnjaka

Na beogradskoj Visokoj školi strukovnih studija – Vazduhoplovna akademija danas je nastavu otpočelo 43 studenata, koji su prva generacija brucoša koja će pohađati dualni model studija, nakon što je ta obrazovna ustanova osnovana u maju ove godine.

Vazduhoplovna akademija kreirala je tri studijska programa – Kontrola letenja, Vazduhoplovno mašinstvo i Vazdušni saobraćaj.

Ministar prosvete Branko Ružić poželeo je danas sreću prvoj generaciji studenata na Vazduhoplovnoj akademiji i naglasio da će Srbija prvi put imati jedinstven centar za formalno obrazovanje mladih pilota, aviomehaničara, kontrolora letenja, kabinskog osoblja sa posedovanjem EASA standarda.

Oni na kraju trogodišnjeg školovanja dobijaju diplome strukovnih inženjera u oblasti vazduhopovstva. Ministar je rekao da će se stručno obrazovanje odvijati u Vazduhoplovnom trening centru za srednje i visoko dualno obrazovanje koji uključuje i aerodrom Vršac sa proširenim kapacitetima.

Vazduhoplovna akademija

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

-Vi imate privilegovan status, prva ste generacija koja će ući u sistem dualnog obrazovanja i pred vama su izazovi. Uveren sam da ćete uspeti da se integrišete u taj sistem, koji će biti ideja vodilja za buduće generacije- poručio je Ružić studentima.

Direktor Vazduhoplovne akademije Goran Cvijović rekao je će po prvi put nakon trogodišnjeg školovanja profili biti u formalnom obrazovanju, te da polaznici paralelno dobijaju diplome strukovnih inženjera i dozvolu za rad. Dodao je da je zadovoljan interesovanjem studenata.

-Imali smo netipičan upisni rok u septembru, na konkursu je bilo više od 50 kandidata koji su izašli na prijemni ispit, a 43 su se upisali, tako da smo potpuno zadovoljni – rekao je Cvijović za Tanjug.

Visoka škola strukovnih studija – Vazduhoplovna akademija osnovana je u maju, u skladu sa potrebama tri kompanije iz sektora vazduhoplovne industrije, “MTU Maintenance Serbia”, “Air SERBIA” i “Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA”.

Izvor vesti: Srbija Danas