Vesti17.12.2021. 01:10

Važan sastanak u Ministarstvu prosvete: Počinje sveobuhvatna reforma obrazovnog sistema

U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja počeli su razgovori o sveobuhvatnoj reformi obrazovnog sistema Srbije. Reforma se izvodi na osnovu zaključka Socijalno-ekonomskog saveta Srbije, donetog na inicijativu Unije poslodavca Srbije.

Navodi se da su predstvanici Unije na sastanku izneli stav da su privrednici rešeni da aktivno učestvuju u kreiranju novih obrazovnih profila potrebnih za novo tržište rada i reviziju postojećih, ali i da se očekuju određeni državni podsticaji za one poslodavce koji bi bili direktno uključeni u proces obrazovanja kroz radnu praksu.

Učesnici razgovora su zaključili da će postojeće stanje u obrazovanju biti analizirano kako bi se došlo do tačnih podataka neophodnih za sprovođenje reforme, piše u saopštenju. Dodaje se da će na osnovu tih podataka biti određen broj stručnih škola i zanimanja za koja će one školovati kadar, ali da je neophodno da škole budu otvorenije ka tržištu rada.

Zaključeno je i da je neophodna jača medijska kampanja o potrebama tržišta rada i atraktivnim zanimanjima, kao i da je potrebno da se u kratkom roku preduzmu koraci koji će doneti vidljive rezultate reforme u cilju održivog razvoja privrede i društva, navodi Unija poslodavaca.

škola

Foto: Shutterstock

Podseća se da je Unija pokrenula razgovor o reformi obrazovnog sistema jer se Srbija suočava sa višegodišnjim raskorakom izmedju ponude i potražnje za radnom snagom, sa velikim brojem diploma koje nisu upotrebljive u praksi, sa deficitarnošću pojedinih zanimanja, nedostatkom znanja i veština, nedovoljnom mobilnošću radne snage i prevazidjenom nomenklaturom zanimanja.

Da bi se ovaj problem rešio neophodno je usaglasiti programe obrazovanja sa potrebama tržišta rada, jer u suprotnom oni će biti kočnica bržem privrednom rastu, novim visokotehnološkim investicijama, konkurentnosti domaće privrede, ističe Unija poslodavaca Srbije.

 

Izvor vesti: Srbija Danas