Vesti01.09.2021. 12:57

UZ HIMNU BOŽE PRAVDE ĐACI U SRBIJI KRENULI U ŠKOLU! Od epidemiološke situacije zavisiće model nastave (VIDEO)

Ðaci su se danas vratili u školske klupe, u većem delu Srbije po modelu nastave koji podrazumeva časove od 45 minuta i kompletna odeljenja u učionicama.

Tim povodom ninistar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić poželeo je uspešnu školsku godinu učenicima, nastavnicima i svim zaposlenima u prosveti.

– Poštovanje državnih simbola je osnov poštovanja zemlje u kojoj živimo. O razvijanju osećaja zajedništva i pripadnosti društvenoj zajednici učimo kod kuće i u školi. Zato smatram važnim da je intoniranje himne postalo deo naših aktivnosti u tom pravcu – istakao je on.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Ministar je rekao da je posebno važno što se učenici vraćaju u školske klupe i što će se nastavni proces odvijati neposredno u školi, jer je to najbolje za njih i proces sticanja znanja.

– Škole su dobile jasna uputstva. Vrlo je važno se svi pridržavaju propisanih preventivnih mera i pravila koja su detaljno razrađena. Mislim da su u tim okolnostima rizici u školama svedeni na najmanju moguću meru – dodao je Ružić.

U zavisnosti od epidemiološke situacije menjaće se i model nastave

Oko 827.000 osnovaca i srednjoškolaca, među kojima je oko 66.000 prvaka, krenulo je u školu po “semafor sistemu”. U zavisnosti od epidemijske situacije menjaće se model nastave.

Ministar Ružić je istakao da je, pored zdravlja, najvažnije obrazovanje dece i da se sa tim ne može eksperimentisati.

Ukoliko se u odeljenju pojave dva zaražena đaka, sva deca prelaze na onlajn nastavu, deset dana.

– Svakog petka ćemo imati jasnu sliku i svaka škola će kao krajnji korisnik imati informaciju da li će se sledeće nedelje, dakle od ponedeljka menjati model vaspitno-obrazovnog rada ili ne, a čitav proces počinje svakog utorka – rekao je Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas