Vesti15.07.2022. 03:15

Drugi krug upisa u srednje škole je u toku

U srednjim stručnim školama i gimnazijama juče je počeo upis učenika koji su raspoređeni u prvom upisnom krugu.

Đaci koji su izabrali elektronski upis preko portala “Moja srednja škola” imaju rok da završe proceduru do 20. jula, što ne važi za decu koja se upisuju direktno u školama.

Novu knjižicu oni mogu da dobiju još samo danas.

Učenici koji su ostali bez mesta u srednjim školama u prvoj raspodeli juče su popunjavali i predavali liste želja za upis profila u kojima nisu popunjene upisne kvote. U koju školu su primljeni saznaće danas. Takvih učenika je ostalo svega 635, a slobodnih mesta je čak 16.000. Oni koji se upisuju u drugom krugu, takođe, mogu elektronski da se upišu do 20. jula.

Prema podacima Ministarstva prosvete, po prvoj želji je upisano 65 odsto, a po nekoj od prve tri 86 odsto učenika.

Prag za upis u mnogim školama ove godine spušten je za jedan do dva poena, jer su i rezultati male mature bili za nijansu slabiji.

Kao i ranijih godina, najviše poena bilo je potrebno za upis na prirodno-matematički smer u beogradskoj Trećoj gimnaziji i novosadskoj gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj”.

Takođe, primetno je da se u nekim gimnazijama upisni prag povećao, kao na primer u Petoj beogradskoj gimnaziji, gde je za upis trebalo dva poena više nego lane.

Po skoku potrebnih bodova za upis rekorder je Gimnazija u Obrenovcu u kojoj je za upis na prirodno-matematički smer trebalo sakupiti najmanje 91,05 poena, dok je lane prag bio svega 63,39 poena. U ovoj gimnaziji na društveno-jezičkom smeru poslednji raspoređen đak ima 78,84 poena, a lane je za upis bilo potrebno 57,49 bodova. Na opštem smeru prag je skočio sa prošlogodišnjih 52,85 na 77,10 poena.

– Trend interesovanja za gimnazije se nastavlja – kaže za naš list Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija.

– Gimnazije su po interesovanju prestigle medicinske škole koje su pre nekoliko godina bile veoma popularne. Sada, od stručnih škola, jedino “Nikola Tesla” prati gimnazije. Moguće da je razlog za to najava državne mature koja bi trebalo da se održi na kraju školske 2023/24. godine.

Tagovi:
Izvor vesti: Srbija Danas / Novosti