Vesti04.10.2021. 06:47

UKIDAJU SE ĐAČKE KNJIŽICE: Premijerka Brnabić o digitalizaciji u obrazovanju

Država Srbija postavila je pre četiri godine digitalizaciju kao jedan od svojih prioriteta i započela ulaganje u tri oblasti – obrazovanje, ekonomiju i državnu upravu.

Digitalizacijom se transformiše način rada javne uprave i podiže se njena ekonomičnost, transparentnost i kvalitet rada, što je doprinelo značajnom razvoju u ovoj oblasti prethodnih godina.

Svetski ekonomski forum objavio je prilog o procesu digitalizacije u našoj zemlji ističući da je taj „pametan potez“ Srbiji omogućio da uštedi 180 miliona stranica papira i da građani od 2017. godine mogu da pristupe uslugama javnih institucija onlajn.

Digitalizacija je omogućila i da đaci u vreme pandemije korona virusa pređu na onlajn nastavu i da tako ne izgube nijedan školski čas.

Obrazovanje omladine najvažnija je tačka bolje budućnosti i prosperiteta zemlje, a o značaju reformi koje iz godine u godinu sprovodi Vlada Srbije i projektima koji su planirani za naredni period u cilju poboljšanja i digitalizacije obrazovnog sistema razgovarali smo sa predsednicom Vlade Republike Srbije Anom Brnabić.

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Pitali smo premijerku da li se razmišlja o zameni đačkih knjižica i indeksa plastičnim karticama po ugledu na zdravstvene knjižice uvođenjem LBO broja, na šta nam je ona rekla da je to odlična ideja.

– Nisam razmišljala, ali je to odlično pitanje, pre svega jer su đačke knjižice sa uvođenjem elektronskog dnevnika postale bespotrebne, izgubile su svoju svrhu – odgovorila je predsednica Vlade u razgovoru za portal Obrazovanje.

Ona je navela da će o toj ideji razgovarati sa Ministarstvom prosvete i prvim potpredsednikom Vlade Brankom Ružićem i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

– Što se tiče indeksa, to je do autonomije univerziteta, Vlada može da ponudi podršku i pomoć, ali ne i da direktno utičemo kako će fakulteti da se ponašaju prema daljoj digitalizaciji – zaključila je Brnabić i još jednom ponovila da su đačke knjižice postale potpuno bespotrebne u ovom trenutku.

Celokupan intervju predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić možete pročitati OVDE ili pogledati u video snimku ispod:

 

Izvor vesti: Srbija Danas