Vesti05.02.2022. 11:34

Učenje dan pred test: Ispoštujte tri važna pravila i možda vaša provera znanja ne bude fijasko

Ukoliko ne uspeš da se pripremiš za test na vreme, često ti može ostati samo nekoliko sati za pripremu. Ipak, ne treba da se uplašiš ako ti ne ostane puno vremena za učenje, iako definitvno moraš poraditi na svojoj organizaciji.

Čak iako se spremaš veče pre testa, sigurno možeš naučiti dovoljno za solidnu ocenu.

Važno je pripremiti se

Pojedi nešto pre nego što se baciš na učenje. Pomoći će ti da se koncentrišeš, a i smanjuje mogućnost za odlaganje učenja kasnije. Pripremi se koliko god možeš. Kada sedneš da učiš više nema izgovora za prekidanje i odlazak po grickalice ili piće. Pripremi sav materijal za koji misliš da će ti trebati: beleške, knjige, skripte i slično, i složi ih negde u dohvatu ruke.

Namesti tajmer na 45 minuta. Trebalo bi da učiš u periodima od 45 minuta koje ćeš prekidati petominutnim pauzama. Ukoliko ne praviš pauze pre ćeš se umoriti, što će loše uticati na koncentraciju i memoriju.

Izvuci najbitnije delove gradiva

Pokušaj da se setiš na čega vam je profesor posebno skretao pažnju na času i nauči to najbolje. Obavezno se skoncentriši i na svoje beleške. Ukoliko u udžbeniku na kraju poglavlja postoje pitanja probaj da naučiš odgovore na sva.

učenje

Bilo bi dobro da imaš partnera za učenje, ili bar nekoga ko može da ti postavlja pitanja i pomogne ti da proveriš znanje. Obavezno obeležavaj pitanja na koja ne znaš odgovor pri propitivanju i prelazi ih ponovo sve dok ih ne naučiš. Napravi listu najvažnijih činjenica. Neka to budu samo jedna ili dve strane koje možeš da iskoristiš kao podsetnik ujutro ili pred sam test.

San je neophodan

Obavezno se naspavaj. Ukoliko se spremaš celu noć i zanemariš san, sigurno ćeš zapamtiti manje gradiva. Znamo da ako imaš puno da naučiš možda budeš u iskušenju da ne spavaš celu noć, ali ti to neće pomoći da ostvariš bolji rezultat. San je dobar za memoriju.

Studenti veoma često koriste razna energetska pića i različite metode kako bi održali koncentraciju, dok postoje i prirodne metode koje će vam pomoći da se oslobodite stresa pred ispit, kao npr čaj za stres.

Izvor vesti: Srbija Danas