Vesti27.11.2021. 07:03

Učenici u Srbiji ocenjivali školstvo: Tri pitanja bila glavna tema

Unija srednjoškolaca Srbije je povodom međunarodnog dana srednjoškolaca, 17. novembra, javno predstavila izveštaj o nastavi tokom školske 2020/21. godine iz perspektive učenika.

Ovo je jedinstveno istraživanje, prvo ovog tipa u Srbiji koje je usmereno na stavove i položaj učenika u obrazovnom procesu tokom školske godine, sa posebnim fokusom na obrazovanje tokom pandemije.

Predstavljanje je bilo namenjeno svim zainteresovanim učenicima, studentima, profesorima, predstavnicima udruženja mladih i za mlade i svima koji sa mladima rade, kao i svim zainteresovanim građanima.

Izveštaj daje jedinstvenu perspektivu o tome kako se obrazovni proces reflektovao na učenike i šta im je potrebno kako bi njihova pozicija u njemu bila bolja.

đak

Foto: Shutterstock

Istraživanje je sprovedeno u peirodu jul-avgust 2021. godine, a korišćene su kvalitativne i kvantitativne tehnike prikupljanja podataka.

Neki od glavnih rezultata istraživanja su:

– Učenici su zadovoljstvo obrazovnim programom tokom prethodne godine ocenili prosečnom ocenom 2,8, na skali od 1 do 5

– Skoro tri četvrtine (72,6 odsto) ispitanika poseduje tehničku opremu za učešće u onlajn nastavi i ne deli je, dok 48,3 odsto učenika koji pripadaju manjinskim grupama ne poseduju opremu uopšte.

– Na pitanje šta je najvažnije promeniti u školi kako bi se bolje osećali, učenici su najbolje ocenili potrebu da umesto četiri budu tri ocene po polugodištu (26,8 odsto) i da se časovi trajno skrate sa 45 na 35 minuta (22,6 odsto).

Izveštaj u celosti možete pogledati na sajtu www.srednjoskolci.org.rs.

Izvor vesti: Srbija Danas