Vesti16.08.2021. 02:25

Učenici prvog i drugog razreda osnovne škole imaće besplatne udžbenike! Za prijavu potrebno samo nekoliko papira

Roditelji učenika prvog i drugog razreda će, automatski, po obradi podataka, dobiti informaciju koliko sredstava i u kom roku će im biti uplaćeno na račun, u proseku oko 6.000 dinara, najavio je Goran Vesić, zamenik gradonačenika.

Grad je nedavno objavio javni poziv za dodelu bespovratnih novčanih sredstava u visini osnovnih paketa štampanih udžbenika za prvi i drugi razred osmoletke. Predmeti će se obrađivati sukcesivno i neće se čekati da se konkurs završi. Prijavljivanje Fondaciji za talente Beograda, počinje 20. avgusta i trajaće do 30. septembra.

Prema rečima Gorana Vesića, za prijavu na konkurs potrebno je samo nekoliko papira – potvrda iz škole za upis deteta u prvi ili drugi razred, u kojoj i stoji napomena čije je udžbenike škola izabrala, lična karta, kopija platne kartice, a za svako dete po automatizmu se nabavlja izvod iz matične knjige rođenih. Roditelji mogu konkurisati i onlajn.

– Javni poziv je objavila Fondacija za mlade talente Beograda, svi roditelji čija deca pohađaju prvi i drugi razred mogu da se jave i konkurišu za bespovratna sredstva u vrednosti koliko iznose četiri udžbenika – svet oko nas, srpski ili maternji jezik, matematika i izabrani strani jezik. Vrednost ovih udžbenika zavisi od izdavača do izdavača, u proseku je oko 6.000 dinara. Na konkurs ne mogu da se jave roditelji koji već dobijaju besplatne udžbenike od Ministarstva prosvete. To su roditelji slabijeg materijalnog stanja – navodi Vesić.

Pored kupovine osnovnih udžbenika za prva dva razreda osnove škole, Grad će za đake, od trećeg do šestog razreda, kupiti 67.592 tableta. Oni će biti podeljeni u školama, koje će obavestiti roditelje o načinu preuzimanja. Vesić ističe da će deca od trećeg do šestog razreda ove godine imati i regularne udžbenike.

Goran Vesić

Foto: Srbija Danas

– Roditelji će potpisivati revers za preuzimanje. Posle tri godine tableti postaju njihovo vlasništvo. Osigurani su i imaju internet karticu Telekoma Srbije, kao i kod za digitalni udžbenik. To znači da će svako dete imati internet na svom tabletu, bez obzira na to da li ga ima u kući ili ne. Mi ćemo sledeće godine kupiti tablete za decu koja dolaze u treći razred, a šestaci će svoj preneti za sedmi razred. Za dve godine ćemo tabletima obezbediti svu decu u osnovnoj školi – navodi zamenik gradonačelnika.

Kako bi nastavnici i učitelji bili opremljeni za digitalnu nastavu, Grad će do 15. septembra obezbediti skoro 7.000 laptopa za učitelje i nastavnike u nastavi od trećeg do šestog razreda.

– Mi ćemo Zakonom o obrazovanju, koje radi Ministarstvo prosvete, a čiji sam član Radne grupe, predvideti obavezu da ubuduće postoje i digitalni udžbenici. Ovo je velika pomoć Grada Beograda deci na teritoriji grada i to ne radi nijedna loklana samouprava u Srbiji, niti na Balkanu. To je posledica toga što imamo više sredstava i možemo da ulažemo i u obrazovanje. Ovo je jedno od najboljih ulaganja koje smo uradili, to je ulaganje u budućnost dece i budućnost zemlje – rekao je Vesić.

Pomoć Grada u vidu besplatnih osnovnih udžbenika i tablet računara, dobiće više od 100.000 učenika osnovnih škola.

Nadoknada i za već kupljene knjige

Neke osnovne škole već su završile postupak javnih nabavki i nabavile udžbenike za prvi i drugi razred osnovne škole, a roditelji otplatili knjige u potpunosti ili samo deo iznosa. I njima će Grad refundirati troškove za kupovinu četiri osnovna udžbenika.

– Grad je ovu odluku doneo početkom ove godine, jer su neki roditelji već platili udžbenike ili nabavili polovne. Ovo je bio najjednostavniji način da im se novac vrati – kaže Vesić.

Tezge na trgu Nikole Pašića

Po tradiciji, preprodavci školskih knjiga u Kosovskoj ulici već su otvorili svoje “pokretne” štandove u gepecima automobila. Iako bi kupovina polovnih knjiga trebalo da bude ušteda za kućni budžet, to prethodnih godina nije bila praksa, već su cene bile iste ili čak veće.

I na Trgu Nikole Pašića počelo je postavljanje tezgi za prodaju udžbeniku. “Navala” đaka i roditelja se očekuje sa početkom školske godine, kada budu saznali koje im knjige trebaju.

 

Izvor vesti: Srbija Danas