Vesti24.06.2022. 01:46

U ponedeljak počinje završni ispit za učenike 8. razreda

Vlada Republike Srbije je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarijom za IT i eUpravu izvršila sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati od 9 časova na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 1. i 2. jula.

Da podsetimo, ove školske godine su sprovedena dodatna unapređenja i sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira putem portala Moja srednja škola. Umesto sedam mesta koje su roditelji do sada morali da posete (u školi i onlajn) od prošle godine jednim pristupom na portalu Moja srednja škola mogu da steknu uvid u sve neophodne rezultate i sprovedu sve korake za elektronski upis dece u srednju školu.

Iz preventivnih razloga, roditelji će rezultatima završnog ispita i funkciji za podnošenje prigovora na rezultate moći da pristupe iz Republike Srbije. Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 5. jula.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala. Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Ove godine završni ispit će se održati u 522 škole u skladu sa odlukom Republičke upisne komisije radi redukovanja rizika. Sa Ministarstvom unutrašnjih poslova je detaljno razrađen plan obezbeđivanja bezbednosti kako bi završni ispit protekao u najboljem redu i deca bila bezbedna.

Izvor vesti: Srbija Danas