Vesti30.12.2021. 12:03

U ovu gimnaziju stigle su tri medalje: Valentina, Ivana i Miloš ponos su Srbije

Ovu godinu pamtiće po uspesima učenici i profesori Šabačke gimnazije. Pred kraj godine stigle su im tri međunarodne nagrade, sa Internacionalne juniorske naučne olimpijade i takmičenja posvećenog stvaralaštvu Mihaila Bulgakova.

“Nikada ne razgovarajte sa nepoznatima”, je jedan od najpoznatijih citata Mihaila Bulgakova, autora koji je između ostalog pisao i o borbi dobra i zla u svakom čoveku.

-Zanimljivo je da je on kao i većina ruskih pisaca po zanimanju bio lekar a tek kasnije počeo da se bavi samim stvaralaštvom, zanimljivo je i to da nije hteo da se uklapa u sam kalup tih pisaca nego se držao nekih svojih principa i nekih svojih ideja- kaže učenica Šabačke gimnazije Valentina Paunić.

Na takmičenju su učestvovali učenici i studenti iz dvadesetak zemalja.

-Osvojila sam prvo mesto, a komisiji se najviše svidelo to što sam dešavanja u romanu povezala sa tim da umetnicima mora da se desi nešto u životu, neka trauma ili neki okidač da bi oni stvorili delo koje će ostati zapamćeno u istoriji književnosti a ne delo koje će biti zaboravljeno za par godina- navodi učenica Šabačke gimnazije Ivana Milosavljević.

učionica

-Ja sam prezadovoljna kako su naše učenice to uradile zato što se dela Mihaila Bulgakova ne izučavaju, ne proučavaju u tolikom obimu koji je podrazumevalo to takmičenje, deca čitaju najpoznatije njegovo delo “Majstor i Margarita” u četvrtoj godini, a ove dve učenice su treći razred, tako da je tim pre njihov uspeh još veći- objašnjava profesorka ruskog jezika Tatjana Marinković.

Aplauzom u svojoj školi dočekan je i Miloš Savić koji je na Internacionalnoj juniorskoj naučnoj olimpijadi osvojio bronzanu medalju.

-Učestvovalo je između 60 i 70 zemalja, iz svake zemlje po šest učenika. Volim prirodne nauke još od šestog razreda, kada sam se prvi put susreo sa fizikom, fiziku najviše volim od svih prirodnih nauka, ali volim i hemiju i biologiju, bilo je teško preći većinu srednjoškolskog gradiva koje je potrebno za ovo takmičenje, ali uz trud i rad sam postigao to – kaže učenik Šabačke gimnazije Miloš Savić.

Olimpijada koju su organizovali Ujedinjeni Arapski Emirati održana je online. Za pet godina, u Šabačku gimnaziju, stigle su četiri medalje sa najznačajnijeg naučnog takmičenja na svetu za učenike do 16 godina.

Izvor vesti: Srbija Danas/RTS