Vesti08.11.2021. 02:32

U komšiluku od 15. novembra obavezno testiranje đaka: Šta se dešava u Srbiji?

Ministarstvo prosvete Slovenije objavilo je da će testiranje na korona virus za učenike osnovnih i srednjih škola i studenata biti obavezno od 15. novembra, a nakon što je prvobitno najavljeno da će se to raditi na dobrovoljnoj bazi.

Testiranje na kovid-19 obavljaće se u prostorijama škole tri puta nedeljno, javila je agencija STA. Ova promena pravila u obrazovnim ustanovama deo su novih anti-kovid mera koje je slovenačka vlada uvela, a čije primene će početi sutra.

Testiranje će biti obavezno za sve učenike osnovnih i srednjih škola, ali i za studente, a iz ovog pravila biće isključeni oni koji su se vakcinisali ili su preležali korona virus.

koronavirus

Foto: Shutterstock

Kako navodi STA, obavezno testiranje na virus moraće da vrše i deca koja pohađaju obrazovne ustanove za decu i omladinu sa posebnim potrebama, a ovo novo pravilo će takođe važiti i za one koji pohađaju vanškolske sportske aktivnosti u školama.

U Srbiji nije propisana mera obaveznog testiranja đaka, a na snazi je mera produžetka jesenjeg raspusta kako bi se smanjila virulencija bolesti i kako bi se na taj način uticalo na stabilizaciju epidemiološke situacije. Đaci su do sada išli na nastavu ili regularno ili prema drugom modelu, koji podrazumeva kombinovanje redovne i onlajn nastave.

Izvor vesti: Srbija Danas