Vesti09.11.2021. 01:45

Tri načina za nadoknadu časova: Produžen jesenji raspust, troje dece umrlo, a koronavirus ne posustaje

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 odlučio je da se zbog aktuelne epidemiološke situacije jesenji raspust produži za sve učenike osnovnih i srednjih škola, pa je izmena uticale i na ustanove u Vojvodini. Osnovci i srednjoškolci neće ići u školu od 8. do 12. novembra, a prvi radni dan biće ponedeljak, 15. novembar.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić rekao je da je najpraktičnije bilo produžiti školski raspust za tri dana i dodao da će ti dani nastavni biti nadoknađeni.

-Da li intenziviranjem rada, da li nekim radnim subotama, da li produženjem školske godine, što je po meni krajnja varijanta- rekao je Ružić za televiziju Hepi.

Istakao je i da je trenutno nemoguće znati kako će izgledati kraj školske godine.

Ružić je kazao i da je vakcinisano oko pet odsto đaka starijih od 12 godina, što je ocenio kao „zanemarljivo“.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

-Na nama nije da sada to implementiramo, da pozivamo, da insistiramo, ali je svakako i to način da se preduprede ovi negativni slučajevi. Imali smo tri fatalna slučaja. Jedan slučaj je bio dijabetes, u drugom slučaju je bio meningitis, ali su to bila deca od 14, 15, 16 godina. U porodici su imali zaražene koronom, nevakcinisane- rekao je Ružić.

On je ocenio da su škole najsigurnija mesta i za decu i za prosvetne radnike i naglasio da broj zaraženih i školama „nije alarmantan“.

Izvor vesti: Srbija Danas