Vesti25.11.2021. 10:23

Tri godine ne mogu na praksu kako treba: Pojedini srednjoškolci u Srbiji u problemu

Već treću školsku godinu, đaci nekih srednjih stručnih škola uskraćeni su za časove praktične nastave u realnom okruženju budućeg radnog mesta. U najtežoj situaciji su, svakako, učenici medicinskih škola, koji od marta prošle godine nisu kročili u bolnicu, operacionu salu, porodilište, niti videli pacijenta uživo. Maturski ispiti su se, prošle godine, umesto u bolnicama, polagali u školama, a teško da će se i ove nešto promeniti.

Iako obrazovne ustanove imaju najmodernija nastavna sredstava za učenje i vežbanje raznih medicinskih intervencija, “korona generacije” medicinskih sestara i tehničara u trećoj i četvrtoj godini će, ipak, ostati uskraćene za neposredni kontakt sa pacijentom i bolničkim okruženjem. Prvi susret sa konkretnim bolesnikom imaće tek, po svemu sudeći, kada počnu da rade.

medicinsaka sestra

Foto: Shutterstock

– Blok nastava, koju su pre izbijanja pandemije đaci imali u bolnicama, sada se odvija u bolesničkoj sobi u školi, koja je opremljena kao u realnom okruženju. Učenici vežbaju na najsavremenijim lutkama, koje imitiraju žive pacijente. Oni uče da vade krv, davanje injekcije, stavljanje braunile, katetera, davanje infuzije. Ipak, i pored potpuno realistične praktične nastave, svakako da đacima nedostaje neposredni kontakt sa pacijentima i rad u zdravstvenim ustanovama – objašnjava direktorka Medicinske škole “Nadežda Petrović” u Zemunu Radica Stojanović.

Elektrotehničke i mašinske škole, uglavnom, imaju uslove da veći deo praktične nastave obavljaju u specijalizovanim kabinetima i radionicama. Takođe, i budući fizioterapeuti i stomatološki tehničari nisu previše uskraćeni kada je u pitanju učenje kroz rad u neposrednom radnom okruženju. Budući kuvari i konobari su se ove školske godine vratili u hotele i restorane.

konobari

– Đaci su presrećni što ponovo odlaze na praksu u ugostiteljske objekte. Iako imamo mogućnosti i da je organizujemo u školi, ne može se porediti sa radom u budućem radnom okruženju. Zbog aktuelne epidemiološke situacije, smanjili smo grupe, pa tako, umesto, četiri na praksu idu po dva učenika – kaže direktor Ugostiteljsko-turističke škole u Novom Beogradu Dragutin Miličić.

IZDVAJANJE 1.000 EVRA PO UČENIKU

Za školovanje jednog učenika u srednjoj stručnoj školi država izdvaja oko 1.000 evra godišnje, u zavisnosti o kom se obrazovnom profilu radi.

Taj novac je, očigledno, biće bespotrebno utrošen, pošto deca ulaze u treću godinu školovanja bez praktične nastave, koja im je najbitnija.

Izvor vesti: Srbija Danas/Večernje novosti