Vesti11.10.2021. 12:56

Tri dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju: Potpuno novi pogled na tržište rada

Dejvid Kard, DŽošua D. Angrist i Gvido Imbens su dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju za 2021. godinu, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauka.

Dejvid Kard je nagrađen zbog njegovog “empirijskog doprinosa ekonomiji rada”, dok su Angrist i Imbens dobili priznanje “zbog njihovog metodološkog pristupa analizi uzročnih odnosa”, navodi se obrazloženju odluke.

-Ovogodišnji laureati – Dejvid Kard, DŽošua Angrist i Gvido Imbens – pružili su nam nove uvide u tržište rada i pokazali kakve zaključke o uzroku i posledici možemo izvući iz prirodnih eksperimenata. Njihov pristup se proširio na druga polja i doneo revoluciji empirijskim istraživanjima- dodaje se u obrazloženju.

Nobelova nagrada za ekonomiju

Foto: Tanjug/Claudio Bresciani/TT via AP

Za razliku od drugih Nobelovih nagrada, priznanje za ekonomiju nije bilo predviđeno testamentom Alfreda Nobela, već je tu nagradu ustanovila šveska centralna banka 1968. godine, da bi prvi dobitnik bio izabran godinu dana kasnije.

To je poslednja nagrada koja se objavljuje svake godine.

Prošlogodišnja nagrada pripala je dvojici ekonomista sa Univerziteta Stenford u Kaliforniji, Polu Milgromu i Robertu Vilsonu, zbog izuzetnog doprinosa u razvoju teorije aukcija.

 

Izvor vesti: Srbija Danas