Vesti20.01.2022. 10:34

Tim za škole prelomio: Nastava je od ponedeljka, pogledajte ko će u školske klupe, a ko ispred računara

Nastava u Centralnoj Srbiji počinje u ponedeljak, a đaci će ovako ići u školu: najmlađi osnovci od 1. do 4. razreda nastavu pohađaju neposredno, od 5. do 8. imaće kombinovani model. Po kombinovanom modelu ići će i đaci srednjih škola.

Kombinovani model i za osnovce i za srednjoškolce značiće da u školu idu dan za danom podeljeni u dve grupe.

Osnovci u Vojvodini već su se vratili u škole. Đaci od prvog do osmog razreda nastavu pohađaju u učionicama, dok je za srednjoškolce počela po kombinovanom modelu. Učenici su podeljeni u dve grupe i jedan dan idu na nastavu u školu, a potom je dan za onlajn.

Ministar prosvete Branko Ružić pre sastanka Tima za škole pojasnio je na osnovu čega će se donositi odluka, a to je sagledavanje brojki koje ima institut Batut, čiji su stručnjaci takođe članovi Tima.

– Najefikasnije za decu i nastavnike bi bilo da se ide po neposrednom modelu u škole, a predškolske ustanove sigurno idu – istakao je ministar.

Branko Ružić

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Upitan da li mogu da se organizuju ekskurzije, ministar je rekao da svaka škola mora da traži dozvolu resornog ministarstva.

– Ne može se organizovati ekskurzija na sopstvenu odgovornost. Ako je to mesto u Srbiji u zelenoj zoni, kao i škola, onda se traži dozvola od ministarstva za odlazak – objasnio je Ružić.

Govoreći o modelima nastave Ružić je rekao da su nastavnici spremni za sve vidove, a da su kada je reč o onlajnu i pre izbijanja epidemije radilo se na edukaciji nastavnika za takav oblik učenja.

– Bilo je manjih problema u početku, što je i logično, ali brzo smo se prilagodili. Nije lako ni nastavnicima ni deci, ali tako je kako je – kazao je Ružić.

Izvor vesti: Srbija Danas