Vesti15.06.2022. 11:56

TESTOVI SU SPREMNI: Polaganje male mature 27, 28. i 29. juna

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog testa, a polaganje je zakazano za 27, 28. i 29. jun.

– Sve je spremno. Mi smo ovaj veliki posao, na pripremi završnog ispita za male maturante pokrenuli još tokom prošle jeseni i tokom celog proleća radili, tako da su testovi pripremljeni i odštampani-spakovani, a u ovom trenutku spremamo takozvanu rezervu ukoliko bude potrbe za njom. Ako je ne iskoristimo sada, iskoristićemo je sledeće godine za probni ispit – rekao je za Tanjug direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Branislav Ranđelović.

On je naglasio da je struktura zadataka i testova ista kao i ranijih godina.

– Zadaci su rađeni po obrazovnim standardima. Odnos otvorenih i zatvorenih pitanja je takođe sličan. Deca o tome ne treba da brinu, kao ni roditelji. Prošle godine smo imali dva ili tri otvorena pitanja po testu, tako će biti i ove godine, ali to ne menja stvar. Previše se priča o zatvaranju zadataka. Zatvaranjem zadataka može i da se oteža i olakša završni ispit. Naš cilj je da test ima standardnu težinu, da i ova generacija na pravi način pokaže svoje znanje i da taj test služi osim sertifikacije završetka osnovne škole, kao prava i korektna selekcija i rangiranje cele generacije, da bi svako dobio najbolju školu – rekao je Ranđelović.

On je predočio da ukoliko dođe do dojave o bombi prilikom polaganja mature, resorno Ministarstvo će raditi taj deo posla.

– Ali smo mi spremni sa naše strane. Nadajmo se da do toga neće doći i da će ljudi koji se bave takvim stvarima imati obzira prema ovoj generaciji osmaka. Njima je ovo jako bitan trenutak u životu. Apelujemo na sve da pustimo naše osmake da odrade ispit na pravi način – rekao je Ranđelović.

 

Izvor vesti: Srbija Danas / Telegraf