Vesti04.01.2022. 09:58

Tema besplatnih udžbenika ponovo aktuelna: Osnovne škole na potezu, šezdeset ustanova već odabralo nastavna sredstva

Pravo na besplatne udžbenike imaju sva deca koja pohađaju osnovne škole, a prošle godine škole su mogle da izaberu i besplatne udžbenike fondacije “Alek Kavčić”, ali je to uradilo svega šezdesetak škola.

-Osnovno obrazovanje jeste besplatno svim učenicima, svoj deci. Drugo, besplatno obrazovanje se po prvi put u Srbiji može ostvariti potpuno, pomoću fondacije Alek Kavčić, za koju ja verujem da su svi čuli, podjednako i roditelji i škole. Problem je malo komplikovaniji. S jedne strane rekla bih da roditelji možda nisu u dovoljnoj meri upoznati sa tim pravima. A s druge strane škole su te koje na neki način dezavuišu roditelje i na neki način ne pokušavaju da izveste ni decu ni roditelje o punoj primeni tog prava i njegovom postojanju. Pravo na besplatne udžbenike imaju sva deca bez obzira na status ili bilo šta drugo- rekla je Tanja Božinović za jutarnji program televizije N1, advokat koja zastupa Savet roditelja.

Istakla je da roditelji imaju prava da učestvuju u predlaganju udžbenika, kao i da imaju pravo da učestvuju u postupku izbora udžbenika i u radu nastavničkog veća.

škola

Foto: Shutterstock

-Do sada su te udžbenike dobijala deca u školama čiji su roditelji bili složni, gde su preko Saveta roditelja uspeli da iskoriste svoje pravo i tamo gde su direktori bili raspoloženi da funkciju obrazovanja i vaspitanja dece sprovedu u punoj meri- naglasila je Božinović.

Novi zakon donosi promene

Savet roditelja ubuduće ni formalno neće učestvovati u izboru udžbenika, predviđeno je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV), koje je pre nekoliko dana usvojio parlament. Time je praktično Ministarstvo prosvete odgovorilo na zahtev zaštitnika građana Zorana Pašalića koji je letos zatražio od prosvetne vlasti da uskladi odredbe krovnog zakona u obrazovanju (ZOSOV) i Zakona o udžbenicima, kako bi jasno bila definisana uloga Saveta roditelja u postupku odabira školskih knjiga.

udžbenik

Foto: Shutterstock

Ministarstvo stoji na stanovištu da izbor udžbenika može vršiti samo stručnjak koji poznaje plan i program nastave i učenja i poseduje odgovarajuća metodička i didaktička znanja, što, po njihovom mišljenju, svakako nije Savet roditelja. Smatraju i da cena ne može biti preovlađujući činilac, a to bi, tvrde, bio jedan od ključnih parametara kojim bi se rukovodili roditelji.

Propisi na više mesta podcrtavaju ko je nadležan za odabir školskih knjiga: izbor udžbenika je sastavni deo autonomije obrazovne ustanove, a čak i da škola iz nekog razloga ne donese odluku u propisanom roku, umesto nje će to učiniti Ministarstvo prosvete.

Izvor vesti: Srbija Danas