Vesti31.10.2021. 10:05

Svetska zdravstvena organizacija uputila apel državama: Bez zatvaranja škola, a ovo su mere koje treba uvesti

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije je upozorio vlade u regionu da ne zatvaraju škole, uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom.

SZO je zapazio da kako se zima približava, više od pola od 53 zemlje koje pripadaju evropskoj zajednici SZO beleži porast broja zaraženih, dok je u regionu zabeležen porast od 18 odsto.

“Škole poslednje zatvorite”

-Ako i kad se nametnu mere da se smanji ili kontroliše zaraza, škole bi trebalo da budu poslednje mesto koje će zatvoriti svoja vrata i prvo koje će ih otvoriti s primerenim preventivnim merama- saopštio je SZO.

Umesto zatvaranja obrazovnih institucija, SZO predlaže širi pristup smanjenju zaraze u društvu.

koronavirus u školama

Foto: Shutterstock

-To uključuje školska okruženja, u kojima su važni fizička distanca, često pranje ruku, nošenje maski, adekvatan sistem provetravanja i ventilacije u učionicama i bolji pristup testiranju, posebno tamo gde je više dece- rečeno je u saopštenju.

“Prošle godine zatvaranje škola donelo više štete nego koristi”

Prošle godine zatvaranje škola omelo je obrazovanje miiona dece i mladih i učinilo više štete nego koristi, prema Hansu Henriju Klugeu, regionalnom direktoru SZO za Evropu.

-Ne možemo ponoviti iste greške – rekao je on.

Pandemija koronavirusa ove sedmice je ubrzala u Evropi, posebno u zemljama na istoku kontinenta. U Evropi je ove sedmice zabeležen je rast broja zaraženih koronavirusom od 14 odsto, a stanje se pogoršava već mesec i po.

škola

Foto: Shutterstock

Zemlje koje su zabeležile najveći porast broja slučajeva u poslednjih sedam dana u svetu nalaze se u Evropi i to većinom na istoku: Češka ima rast više od sto odsto, Mađarska 92 odsto, Danska 80 odsto, Poljska 70 odsto, Hrvatska 65 odsto, a Slovačka 63 odsto, piše agencija Frans pres.

Izvan Evrope stanje se poboljšava u svim regijama.

Izvor vesti: Srbija Danas